Lammstek med jordärtskocksgratäng och tomatsalsa

Lammstek med jordärtskocksgratäng och tomatsalsa

60+ min Huvudrätt
Underbart recept på lamm serverad med krämig gratäng. Fräsch och välsmakande tomatsalsa skapar fulländning. Receptet är skapat av Gustav Trägårdh, Årets kock 2010.
https://www.arla.se/recept/lammstek-med-jordartskocksgratang-och-tomatsalsa/

Gör så här

  • Börja med att förbereda gratängen. Skala och skiva potatis, jordärtskockor och lök.
  • Blanda med grädde, salt och peppar i en kastrull. Låt koka under omrörning ca 20 min. Lägg det i en ugnssäker form. Strö över riven ost vid gratinering.
  • Lammstek: Sätt ugnen på 125°.
  • Salta, peppra och krydda köttet med örtkryddor och vitlök. Stek i nedre delen av ugnen till 58° innertemperatur, ca 1 tim och 20 min.
  • Ta ut köttet, täck det med folie och låt det vila ca 30 min.
  • Höj temperaturen till 225°.
  • Tillaga gratängen ca 15 min tills den fått fin färg.
  • Tomatsalsa: Skär tomaterna i klyftor. Skala och skiva löken tunt.
  • Blanda ingredienserna till salsan och låt den stå i rumstemperatur medan köttet och gratängen tillagas.
  • Skiva köttet tunt och servera med gratängen och salsan.
Klart!
Energi:

870 kcal

Protein: 60 g
Kolhydrater: 41 g
Fett: 50 g

Ingredienser

Benfri lammstek
1 kg
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
Hackade vitlöksklyftor
2
Hackad färsk rosmarin
2 msk
Hackad färsk timjan
2 msk
Gratäng:
Mjölig potatis
400 g
Jordärtskockor
400 g
Gula lökar
2
3 dl
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
1½ dl
Tomatsalsa:
Körsbärstomater, gärna olika färger
250 g
Schalottenlökar
2
Hackade färsk timjan
2 msk
Hackad färsk rosmarin
1 msk
Hackade vitlöksklyftor
2
Citron
rivet skal av ½
Chilisås
1 msk
Salt
1 krm
Honung
1 tsk