Lammköttbullar med gula ärter

Lammköttbullar med gula ärter

60+ min Huvudrätt
Köttbullar på lammfärs med smak av blomkål och vitlök. Servera med en klick yoghurt och gula ärter som fått koka med mejram och bakad lök.
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/lammkottbullar-med-gula-arter/

Gör så här

Lammköttbullar:
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Skär blomkålen i små buketter och lägg i en ugnssäker form. Häll på grädden och tillaga i ugnen ca 30 min.
  • Lägg vitlöken i folie och tillaga i ugnen ca 30 min. Skala och mosa vitlöken.
  • Blanda blomkål, grädde, vitlök. lammfärs och salt. Rulla små köttbullar och stek i smör.
Gula ärter:
  • Fräs vitlöken i 1 msk smör, tillsätt ärterna, lagerblad och vin. Koka ca 10 min, rör ner resten av smöret.
  • Dela lökarna med skalet kvar. Strö socker i en stekpanna och lägg ner löken med snittsidan nedåt.
  • Stek ca 10 min på låg värme, tillsätt 2 msk smör och häll på vatten och låt koka tills allt vatten är borta. Ta bort skalet och dela löken i bitar.
  • Vänd ner lök och mejram i ärterna, smaka av med vinäger och salt.
  • Servera köttbullarna med ärterna och en klick matyoghurt.
Klart!
Energi:

840 kcal

Protein: 38 g
Kolhydrater: 34 g
Fett: 60 g

Ingredienser

Lammköttbullar:
Blomkålshuvud, ca 250 g
½
2 dl
Vitlök
1
Lammfärs
500 g
Salt
1 tsk
2 msk
Gula ärter:
Gula ärter, kokta
5 dl
Hackad vitlöksklyfta
1
100 g
Lagerblad
1
Vitt vin
1 dl
Gul lök
1
Strösocker
½ msk
Champagnevinäger
½ msk
Salt
1 tsk
Plockad färsk mejram
1 kruka