Kungens tårta

Kungens tårta

20 min Mellanmål Efterrätt
God tårta i all sin enkelhet. Mandelbotten med kräm av grädde och smör, toppad med vispgrädde och mandelsplitter.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kungens-tarta/

Gör så här

  • Mandelbotten: Värm ugnen till 175°.
  • Vispa vitorna till ett fast skum. Blanda mandel och socker och vänd ner i vitorna.
  • Häll smeten i en smord form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
  • Kräm: Blanda ingredienserna till krämen i en kastrull. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat. Låt kallna.
  • Bred krämen över tårtbotten.
  • Garnering: Vispa grädden till ett fast skum. Häll den i en sprits- eller plastpåse och klipp ett hål i ena hörnet.
  • Spritsa grädden i toppar på tårtan. Strö över mandelspån.
Klart!

Ingredienser

Mandelbotten:
Äggvitor
4
Malda mandel
125 g
Strösocker
1½ dl
Kräm:
75 g
Äggulor
4
Strösocker
1 dl
Vaniljsocker
2 tsk
1 dl
Garnering:
2 dl
Rostade mandelspån
50 g