Kryddstekt ankbröst med apelsinsky och krispiga svartrötter

Kryddstekt ankbröst med apelsinsky och krispiga svartrötter

Festlig rätt som är enkel att lyckas med och inte kräver timmar i köket. Ett mört ankbröst i apelsinsky serveras med ugnsstekta svartrötter och blir till en fantastisk smakkombination.
Lägg i varukorgen

Finns i din varukorg

Kan du få hemleverans?
Shopping Menu
Köp hem ingredienser
Betyg (80 st)

Mitt betyg:

Kryddstekt ankbröst med apelsinsky och krispiga svartrötter

Festlig rätt som är enkel att lyckas med och inte kräver timmar i köket. Ett mört ankbröst i apelsinsky serveras med ugnsstekta svartrötter och blir till en fantastisk smakkombination.

Lägg i varukorgen

Finns i din varukorg

Kan du få hemleverans?
Shopping Menu
Köp hem ingredienser

Antal portioner

Ankan:

  • 1⅕ kg ankbröst
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 1 tsk hel rosépeppar
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk salt
  • rivet skal av 2 apelsiner
  • 1 kruka färsk timjan

Apelsinsky:

Svartrötter:

  • 8 svartrötter, ca 800 g
  • 50 g Arla® Svenskt Smör
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • salt och peppar
  • 4 msk pumpakärnor
  • 4 msk solroskärnor
  • 2 strimlade salladslökar

Gör så här:

Putsa ankbrösten och snitta skinnet. Mortla kryddorna och klappa in i köttet. Stek på låg värme i en stekpanna med skinnsidan ner så att fettet smälter och skinnet blir krispigt, ca 5 min. Häll av fettet och spara till skyn. Höj värmen, vänd köttet och bryn ca 3 min. Ta upp köttet, lägg i en ugnssäker form och smaksätt med apelsinskal och 4 timjankvistar. Skala och hacka löken till skyn och fräs i stekpannan med fettet från ankan. Häll på juice och buljong och låt koka ihop tills ⅓ återstår. Hit kan du förbereda. Sila ner skyn i en kastrull. Värm den, vispa ner smöret och tillsätt tranbär. Salta och peppra. Sätt ugnen på 150°. Stek köttet i mitten av ugnen ca 15 min tills innertemperaturen är ca 60°. Låt köttet vila när svartrötterna är i ugnen. Plocka bladen av 10 kvistar timjan. Tvätta, skala och skär svartrötterna i 8 cm jämntjocka bitar. Fräs dem tills de fått färg i smör i en stekpanna tillsammans med vitlök och timjanblad. Salta och peppra. Lägg i en ugnssäker form och stek i mitten av ugnen ca 10 min. Blanda med pumpa- och solroskärnor samt salladslök. Servera ankan med svartrötter, sky och ev potatispuré.

Tips:

Ankbröstet ska ha en innertemperatur mellan 60-64°. När du reducerar sås är det bra att mäta innehållet med en kniv för att veta hur mycket du ska reducera såsen. Spar stekpannan med det smälta ankfettet och gör skyn i ankfettet. Vill du ha mer syra i såsen kan du tillsätta några matskedar lagrad vitvinsvinäger.

Källa:

Rekommenderade produkter

Näringsvärden, per port exkl puré

  • Energi: 435 kcal
  • Protein: 34 g
  • Kolhydrater: 23 g
  • Fett: 22 g
Skriv ut