Kardemummaskorpor

Kardemummaskorpor

60+ min Buffé Mellanmål Efterrätt
Knapriga kardemummaskorpor passar perfekt att ha hemma för goda tillfällen. Skorporna håller minst en månad om du förvarar dem i en burk med tättslutande lock.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kardemummaskorpor/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Häll mjölken över jästen, rör om så att den löser sig.
  • Tillsätt smör -&rapsolja, salt, socker och kardemumma.
  • Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig.
  • Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  • Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i två delar och rulla ut till längder.
  • Skär varje längd i ca 30 bitar och rulla till bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 20 min.
  • Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 8 min. Låt svalna något och dela dem med en vass kniv.
  • Ställ in ytterligare 6 - 7 min så att de får färg. Sänk ugnsvärmen till 75°.
  • Lägg skorporna på två plåtar och torka dem i ugnen 3 - 4 tim. Byt plats på plåtarna efter halva tiden.
  • Låt skorporna kallna och förvara torrt.
Klart!

Ingredienser

Jäst
50 g
5 dl
1½ dl
Salt
¾ tsk
Strösocker
¾ dl
Stötta kardemummakärnor
1½ msk
Vetemjöl
15 dl
Bakpulver
1 tsk