Julkalkon med rostade grönsaker och gräddsås

Julkalkon med rostade grönsaker och gräddsås

60+ min Huvudrätt
När kalkonen flatsteks tillagas den snabbare, blir saftigare och skinnet blir extra knaprigt. Spara skyn till den gräddiga såsen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/julkalkon-med-roast-potatoes/

Gör så här

Kalkon:
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Smält smöret. Blanda samman och mortla ingredienserna till kryddblandningen.
  • Skala vitlök, morötter och rödlök. Dela morötterna i mindre bitar och halvera rödlökarna.
  • Lägg kalkonen med bröstet nedåt. Klipp eller skär bort ryggraden. Vänd kalkonen, vik ut den och tryck till så den plattas ut.
  • Ringla smör över kalkonen. Klappa in kryddorna på båda sidor av kalkonen.
  • Lägg hel vitlök, morot och rödlök i en långpanna, salta. Lägg kalkonen ovanpå med skinnsidan uppåt.
  • Tillaga i mitten av ugnen ca 1 tim tills kalkonen har en innertemperatur på 65°. Tänk på att sätta termometern i bröstet som blir färdigt sist.
  • Sila av skyn och håll kalkon och grönsaker varma under folie.
Roast potatoes:
  • Skala potatisen och koka i saltat vatten under lock ca 8 min, häll av vattnet och låt ånga av ca 2 min.
  • Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Strö över svartpeppar och senapspulver.
  • Klicka över smör och tillaga i mitten av ugnen ca 25 min.
Gräddsås:
  • Koka ihop buljong, lagerblad, vitlök och timjan ca 15 min. Sila och häll på grädde och skyn från långpannan med kalkonen.
  • Rör ihop smöret och mjölet, vispa ner det i såsen. Låt såsen koka ca 10 min.
  • Sila ev såsen och tillsätt citronsaft och soja.
  • Skär upp kalkonen i mindre bitar. Servera med morötter, vitlök, rödlök, potatis och sås.
Klart!
Energi:

870 kcal

Protein: 81 g
Kolhydrater: 41 g
Fett: 40 g

Ingredienser

Kalkon:
Kalkon à 4 kg
1
25 g
Vitlökar, gärna solo
8
Morötter
8
Rödlökar
4
Salt
1 tsk
Kryddblandning:
Pepparkakskrydda
2½ msk
Hel svartpeppar
1 msk
Chili flakes
½ msk
Malen spiskummin
½ msk
Salt
2 msk
Roast potatoes:
Delikatesspotatis
1½ kg
Svartpeppar
1 tsk
Senapspulver
1 tsk
2 msk
Gräddsås:
Hönsbuljong
7½ dl
Lagerblad
1
Grovhackad vitlöksklyftor, gärna solo
3
Torkad timjan
1 tsk
3 dl
50 g
Vetemjöl
2 msk
Pressad citronsaft
1½ msk
Japansk soja
1 msk