Julkalkon med rostade grönsaker och gräddsås

Julkalkon med rostade grönsaker och gräddsås

När kalkonen flatsteks tillagas den snabbare, blir saftigare och skinnet blir extra knaprigt. Spara skyn till den gräddiga såsen.
Lägg i varukorgen

Finns i din varukorg

Kan du få hemleverans?
Shopping Menu
Köp hem ingredienser
Betyg (12 st)

Mitt betyg:

Julkalkon med rostade grönsaker och gräddsås

När kalkonen flatsteks tillagas den snabbare, blir saftigare och skinnet blir extra knaprigt. Spara skyn till den gräddiga såsen.

Lägg i varukorgen

Finns i din varukorg

Kan du få hemleverans?
Shopping Menu
Köp hem ingredienser

Antal portioner

Kalkon:

Kryddblandning:

  • 2½ msk pepparkakskrydda
  • 1 msk hel svartpeppar
  • ½ msk chiliflakes
  • ½ msk malen spiskummin
  • 2 msk salt

Roast potatoes:

Gräddsås:

Gör så här:

Kalkon:

Sätt ugnen på 200°. Skala vitlök, morötter och rödlök. Dela morötterna i mindre bitar och halvera rödlökarna. Vänd kalkonen så att bröstet ligger nedåt. Klipp eller skär bort ryggraden. Vänd kalkonen och pressa den platt. Blanda samman och mortla ingredienserna till kryddblandningen. Spraya rikligt med smör&rapsolja över kalkonen. Klappa in kryddorna på båda sidor av kalkonen. Lägg hel vitlök, morot och rödlök i en långpanna, salta. Lägg kalkonen ovanpå med skinnsidan uppåt. Tillaga i mitten av ugnen ca 1 tim tills kalkonen har en innertemperatur på 65°. Tänk på att sätta termometern i bröstet som blir färdigt sist. Sila av skyn och håll kalkon och grönsaker varma under folie.

Roast potatoes

Skala potatisen och koka i saltat vatten under lock ca 8 min, häll av vattnet och låt ånga av ca 2 min. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Strö över svartpeppar och senapspulver. Spraya rikligt med Smör-&rapsolja på potatisen och tillaga i mitten av ugnen ca 25 min.

Gräddsås:

Koka ihop buljong, kalkonens ryggrad, lagerblad, vitlök och timjan ca 15 min. Häll på grädde och skyn från långpannan med kalkonen. Rör ihop smöret och mjölet, vispa ner det i såsen. Låt såsen koka ca 10 min. Sila såsen och tillsätt citronsaft och soja.

Servering:

Skär upp kalkonen i mindre bitar. Servera med morötter, vitlök, rödlök, potatis och sås.

Källa:

Rekommenderade produkter

Näringsvärden, per port

  • Energi: 870 kcal
  • Protein: 81 g
  • Kolhydrater: 41 g
  • Fett: 40 g
Skriv ut