Hjortstek med risotto och portvinssky

Hjortstek med risotto och portvinssky

Hjortstek, eller annat vilt, blir enkelt till en underbar middag. Servera steken med krämig risotto och mustig portvinssky.
Lägg i varukorgen

Finns i din varukorg

Kan du få hemleverans?
Shopping Menu
Köp hem ingredienser
Betyg (39 st)

Mitt betyg:

Hjortstek med risotto och portvinssky

Hjortstek, eller annat vilt, blir enkelt till en underbar middag. Servera steken med krämig risotto och mustig portvinssky.

Lägg i varukorgen

Finns i din varukorg

Kan du få hemleverans?
Shopping Menu
Köp hem ingredienser

Antal portioner
  • 1 kg benfri hjortstek
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl vatten

Risotto:

Portvinssky:

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Lägg steken i en ugnssäker form. Salta och peppra steken runtom. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i stekens tjockaste del. Häll vattnet vid sidan av steken. Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 75°, ca 1 1/2 - 2 tim, beroende på stekens form. Ös steken par gånger under stekningen med stekskyn. Förbered under tiden grönsakerna till risotton. Skär broccolin i mindre bitar. Skala och tärna palsternacka och lök. Ta ut den färdiga steken. Täck den med folie och låt vila medan tillbehören görs i ordning. Risotto: Höj ugnsvärmen till 225°. Lägg grönsakerna på en plåt. Ringla över smör-&rapsolja. Rosta i mitten av ugnen ca 15-20 min. Fräs riset i smör- &rapsolja i en kastrull. Tillsätt vatten och salt och låt koka under lock på svag värme ca 15 min. Tillsätt grädden och låt sjuda ytterligare 5 min. Ta från värmen och rör ner osten. Blanda försiktigt ner de rostade grönsakerna. Portvinssky: Sila ner sky i en kastrull och späd med buljong till ca 3 dl. Rör ner portvinsgelén, låt koka upp och rör tills gelén smält. Ta kastrullen från värmen och låt skyn svalna något. Vispa ner smöret i klickar. Skär steken i tunna skivor. Servera med risotto och portvinssky.

Tips:

Hjortstek kan bytas ut mot rådjursstek. Hjort- och rådjursstek säljs både nätade och onätade. Nätet används för att ge steken en jämnare form. Nätet ska sitta på under tillagningen och tas bort innan serveringen. Receptet passar till både nätad och onätad stek.

Källa:

Rekommenderade produkter