Himmelsk fromagetårta med frukt

Himmelsk fromagetårta med frukt

60+ min
En fantastisk tårta! Läcker mördegsbotten, härlig färskostfromage i mitten och saftig frukt på toppen. Variera frukt och bär efter säsong och smak.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/himmelsk-fromagetarta-med-frukt/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225°.
  • Hacka samman mjöl, smör, socker, citronskal och salt. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
  • Kläm fast ett bakplåtspapper mellan bottnen och kanten på en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Tryck ut degen på bottnen.
  • Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt botten kallna på galler.
  • Koka upp mjölk, socker, salt och citronskal i en kastrull under vispning.
  • Lägg äggulorna i en skål. Vispa ner lite av den varma mjölkblandningen i äggulorna. Vispa sedan ner resten av mjölkblandningen.
  • Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme under vispning tills det tjocknar.
  • Häll upp i en skål och låt kallna. Blanda ner kvargen.
  • Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Lyft upp dem ur vattnet och smält dem på svag värme i en kastrull.
  • Blanda gelatin och lite av krämen. Rör ner blandningen i resten av krämen.
  • Vispa grädden fast och vänd ner den i krämen.
  • Lägg tillbaka tårtbottnen i formen. Lägg i krämen och släta till ytan. Låt stelna i kyl ca 2 tim före garnering.
  • Låt gelatinbladen till garneringen ligga i kallt vatten 5 min.
  • Hetta upp äppeljuice och vatten i en kastrull. Lyft bort från värmen. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i juicen.
  • Ställ in gelatinblandningen i kylen och låt halvstelna ca 20 min.
  • Lägg under tiden ut frukt och bär på tårtan. Skeda den halvstela gelén över frukten.
  • Ställ in tårtan att stelna i kylen ytterligare 1 tim.
Klart!

Om gelén hunnit stelna för mycket innan den ska skedas över frukten så går det bra att få den lös igen genom att värma den.

Ingredienser

Vetemjöl
1½ dl
50 g
Strösocker
½ dl
Citron
finrivet skal av 1
Salt
½ krm
Vatten
½ msk
Fyllning:
1¼ dl
Strösocker
1 dl
Salt
½ krm
Stor citron
finrivet skal av 1
Äggulor
2
250 g
1½ dl
Gelatinblad
4
Garnering:
Gelatinblad
Konc. juice, konc äppeljuice
½ dl
Vatten
1 dl
Hallon
125 g
Färska blåbär
50 g
Vindruvor
10
Persika i halvor