Helstekt kyckling med örter

Helstekt kyckling med örter

60+ min Huvudrätt
Laga en hel kyckling i ugn med olika örter till söndagsmiddag! Örterna och citron under skinnet ger kycklingen extra mycket smak och saftighet. Kycklingen sköter sig själv i ugnen medan du fixar med olika goda tillbehör eller umgås med dina gäster.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/helstekt-kyckling-med-orter/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Riv skalet och dela citronen i klyftor. Lossa skinnet vid bröstet på kycklingen och peta in hälften av citronskal och örter. Lägg citronklyftorna i kycklingen och knyt ihop benen.
  • Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Pensla med smör-&rapsolja blandat med soja. Salta och krydda med peppar, citronskal och örter.
  • Stek i mitten av ugnen ca 45 min. Häll grädden i formen och fortsätt steka ca 40 min tills innertemperaturen är 82° intill lårbenet.
  • Skär kycklingen i bitar. Hel kyckling i ugn serveras med ugnsstekta rotsaker, potatis och såsen som nästan gjort sig själv i ugnen. Smaklig måltid!
Klart!

Hacka och frys in örter som ledsnat eller laga en egengjord pesto.

Energi:

494 kcal

Protein: 38 g
Kolhydrater: 2 g
Fett: 37 g

Ingredienser

Hel kyckling
1
Liten citron
1
Färska örter t ex basilika,gräslök, persilja
1 dl
2 msk
Kinesisk soja
1 tsk
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
2½ dl