Grytbröd med graham och valnötter

Grytbröd med graham och valnötter

60+ min
Bröd som bakas i gryta håller formen och får fin yta runtom tack vare den smorda insidan.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/grytbrod-med-graham-och-valnotter/

Gör så här

  • Smält smöret. Smula jästen och rör ut i vatten, smör, salt, ättiksprit och honung, gärna i en köksmaskin.
  • Grovhacka valnötterna. Tillsätt valnötter, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet.
  • Arbeta degen ca 10 min. Låt degen jäsa övertäckt minst 1 tim.
  • Smörj en gryta som rymmer ca 2 liter.
  • Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och forma den till ett stort runt bröd. Lägg ner brödet i grytan och låt jäsa övertäckt ca 45 min.
  • Sätt ugnen på 225°.
  • Ställ in grytan med locket på i mitten av ugnen och grädda ca 20 min. Ta av locket och grädda ytterligare ca 20 min. Låt svalna.
Klart!

Ingredienser

25 g
Jäst
25 g
Vatten
3 dl
Salt
½ msk
Ättiksprit 12%
1 tsk
Flytande honung
1 msk
Valnötter
75 g
Grahamsmjöl
3 dl
Vetemjöl special
5 dl