Grillade lammburgare med aubergine- och tomatröra

Grillade lammburgare med aubergine- och tomatröra

60+ min Huvudrätt
Den här smakrika burgaren serveras med knapriga oliver och en turkisk touch.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/grillade-lammburgare-med-aubergine--och-tomatrora/

Gör så här

Lammfärsburgare:
  • Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och skär chilin fint. Fräs lök, vitlök och chili i olivolja.
  • Låt det svalna och blanda med färs, vatten, äggulor, spiskummin och salt. Forma till 4 burgare.
Aubergine- och tomatröra:
  • Dela auberginerna på längden, skär några snitt i snittytan.
  • Skala och riv vitlöksklyftan och blanda med olivoljan. Pensla lite av oljan på auberginerna.
  • Grilla dem på indirekt värme tills de är mjuka. Gröp ur köttet och blanda med resten av olivoljan.
  • Skålla och skala tomaterna. Dela dem och skär bort kärnhuset. Skär tomaterna i små tärningar.
  • Blanda tomater, chili, örter och citron med aubergineköttet. Smaka av med paprika och salt.
Servering:
  • Lägg oliverna på hushållspapper på ett fat och torka dem i mikrovågsugn, 900w, ca 5 min. Hacka eller krossa dem grovt.
  • Skala och skiva rödlöken tunt. Grilla eller rosta brödskivorna. Hacka myntan grovt.
  • Grilla burgarna ca 2 min på varje sida. Lägg på osten och låt den smälta.
  • Lägg rucola, lökringar och burgare på bröden. Strö över olivhack och mynta.
  • Servera med aubergin- och tomatröra.
Klart!
Energi:

950 kcal

Protein: 37 g
Kolhydrater: 46 g
Fett: 67 g

Ingredienser

Lammfärs
500 g
Schalottenlökar
3
Vitlöksklyftor
2
Färsk grön chili
2
Olivolja
1 msk
Kallt vatten
½ dl
Äggulor
2
Malen spiskummin
1 msk
Salt
1 tsk
Aubergine- och tomatröra:
Auberginer
2
Vitlöksklyfta
1
Olivolja
1 dl
Tomater
5
Hackad färsk röd chili
½
Hackad färsk oregano
2 msk
Hackad bladpersilja
3 msk
Citron
rivet skal och saft av 1
Rökt paprikapulver
1 tsk
Salt
1 tsk
Svarta kärnfria oliver i vatten
50 g
Rödlök
1
Surdegsbröd
4 skivor
Hackad färsk mynta
½ dl
Rucola
100 g