Gravad lax med hovmästarsås och pepparrotskräm

Gravad lax med hovmästarsås och pepparrotskräm

60+ min Buffé Förrätt
Gör din egen gravade lax. Lättare än du tror och förstås godare. Bjud på egen hovmästarsås och pepparrotskräm till.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/gravad-lax-med-hovmastarsas-och-pepparrotskram/

Gör så här

  • Frys laxen minst 1 dygn innan den gravas.
  • Filea laxen och putsa bort alla ben men låt skinnet vara kvar.
  • Blanda samman salt, socker och peppar. Gnid in blandningen på laxens köttsidor och strö över dillen.
  • Dela laxen och lägg ihop med köttsidorna mot varandra, tjock del mot tunn del.
  • Lägg laxen i en plastpåse, förslut den och lägg på ett fat. Låt ligga 2 dygn i kyl, vänd påsen 4-5 gånger under tiden.
  • Skrapa bort dill och kryddor och skär laxen i tunna skivor med filékniv eller en kniv med tunt långt blad. För uppläggning på stort fat är enbär fint att garnera med.
  • Vispa ihop senap, socker, salt, peppar och vinäger i en skål. Tillsätt oljan i en fin stråle under vispning, gärna med elvisp. Blanda ned dillen.
  • Blanda alla ingredienser till pepparotskrämen och smaka av. Låt stå i kyl minst 30 min.
  • Servera laxen med hovmästarsåsen och pepparrotskrämen.
Klart!
Energi:

330 kcal

Protein: 19 g
Kolhydrater: 6 g
Fett: 26 g

Ingredienser

Färsk laxsida
1 kg
Salt
½ dl
Strösocker
1 dl
Grovkrossad vitpeppar
1 msk
Grovhackad färsk dill
½ dl
Hovmästarsås:
Sötstark senap
½ dl
Strösocker
1 msk
Salt
1 krm
Vitpeppar
½ krm
Vitvinsvinäger
1 msk
Rapsolja
1 dl
Hackad färsk dill
1 dl
Pepparrotskräm:
2 dl
Riven färsk pepparrot
1 msk
Strösocker
1 tsk
Ättiksprit 12%
2 tsk
Enbär