Gravad lax med hovmästarsås och pepparrotskräm

Gravad lax med hovmästarsås och pepparrotskräm

Gör din egen gravade lax. Lättare än du tror och förstås godare. Bjud på egen hovmästarsås och pepparrotskräm till.
Lägg i varukorgen

Finns i din varukorg

Kan du få hemleverans?
Shopping Menu
Köp hem ingredienser
Betyg (15 st)

Mitt betyg:

Gravad lax med hovmästarsås och pepparrotskräm

Gör din egen gravade lax. Lättare än du tror och förstås godare. Bjud på egen hovmästarsås och pepparrotskräm till.

Lägg i varukorgen

Finns i din varukorg

Kan du få hemleverans?
Shopping Menu
Köp hem ingredienser

Receptet gäller för 10 port

  • 1 kg färsk laxsida
  • ½ dl salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk grovkrossad vitpeppar
  • ½ dl grovhackad färsk dill

Hovmästarsås

  • ½ dl sötstark senap
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • ½ krm vitpeppar
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl hackad färsk dill

Pepparrotskräm:

Gör så här:

Frys laxen minst 1 dygn innan den gravas. Filea laxen och putsa bort alla ben men låt skinnet vara kvar. Blanda samman salt, socker och peppar. Gnid in blandningen på laxens köttsidor och strö över dillen. Dela laxen och lägg ihop med köttsidorna mot varandra, tjock del mot tunn del. Lägg laxen i en plastpåse, knyt ihop och lägg på ett fat. Låt ligga 2 dygn i kyl, vänd påsen 4-5 gånger under tiden. Skrapa bort dill och kryddor och skär laxen i tunna skivor med filékniv eller en kniv med tunt långt blad. För uppläggning på stort fat är enbär fint att garnera med. Hovmästarsås: Vispa ihop senap, socker, salt, peppar och vinäger i en skål. Tillsätt oljan i en fin stråle under vispning, gärna med elvisp. Blanda ned dillen. Pepparrotskräm: Blanda alla ingredienser och smaka av. Låt stå i kyl minst 30 min.

Källa:

Rekommenderade produkter

Näringsvärden, per port

  • Energi: 330 kcal
  • Protein: 19 g
  • Kolhydrater: 6 g
  • Fett: 26 g
Skriv ut