Frusen rabarberkräm på mandelkaka

Frusen rabarberkräm på mandelkaka

60+ min Buffé Efterrätt
Tårtan kan med fördel lagas och stå helt klar i frysen i flera dagar före festen. Fläderblomssaft ger vårsmak åt mandelkakan. Rabarber med mynta ger vårsmak till krämen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/frusen-rabarberkram-pa-mandelkaka/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200º.
  • Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa och ägg poröst. Rör ner saften. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
  • Grädda i mitten av ugnen 20-25 min tills smeten stelnat och fått lite färg.
  • Låt kakan svalna och ta den ur formen. Diska formen och lägg tillbaka den kalla kakan.
  • Skala ev rabarbern. Dela och skär den i skivor.
  • Lägg rabarber och socker i en kastrull. Låt sjuda ca 5 min. Häll rabarbern i en skål och låt den kallna.
  • Låt gelatinet ligga i kallt vatten 5 min.
  • Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker poröst. Vispa grädden och blanda med gräddfil.
  • Ta upp gelatinet ur vattnet och låt det smälta på svag värme i en kastrull.
  • Häll bort lite vätska från rabarbern i en skål. Rör ner det smälta gelatinet.
  • Blanda sedan ner samtliga ingredienser till krämen.
  • Fördela krämen över mandelkakan. Täck med folie och låt den stå i frysen minst 6 timmar.
  • Ta av foliet och låt stå framme i rumstemperatur ca 1 tim före servering. Garnera med myntakvistar.
Klart!

Ingredienser

Mandelmassa
400 g
Ägg
4
Konc fläderblomssaft
½ dl
Rabarberkräm:
Rabarber
400 g
Strösocker
¾ dl
Gelatinblad
2
Ägg
3
Florsocker
¾ dl
Vaniljsocker
1 tsk
2 dl
1 dl
Garnering:
Färsk mynta
½ kruka