Fänkålsbakad röding med råraka samt äpple- och pepparrotssmetana
  • Arla
  • Recept & mat
  • Fänkålsbakad röding med råraka samt äpple- och pepparrotssmetana

Fänkålsbakad röding med råraka samt äpple- och pepparrotssmetana

60+ min Huvudrätt
Flera populära klassiker samsas i den här förrätten. Råraka frasigt stekt i smör med rimmad röding, forellrom och en syrlig klick med äpple och pepparrot. Torsten Kjörling, Årets Kock 1984 har skapat rätten.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/fankalsbakad-roding-med-raraka-samt-apple--och-pepparrotssmetana/

Gör så här

Rödingfilé:
  • Ta bort skinn och ben från fisken.
  • Skär bort den tunnaste delen från filéerna så att de blir jämntjocka.
  • Strö på salt- och sockerblandningen, fänkål och peppar. Låt rimma ca 1 tim.
  • Sätt ugnen på 100°.
  • Lägg ihop filerna mot varandra med buksidan på ena filén mot ryggsidan på andra filén samt huvudändan mot stjärtändan.
  • Lägg fisken på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen ca 30 min tills fisken har en innertemperatur på 45-50°. Låt fisken kallna.
Äpple- och pepparrotssmetana:
  • Skala och finstrimla äpplet. Vispa smetanan till fast konsistens.
  • Blanda alla ingredienser och smaka av med salt. Ställ kallt.
Råraka:
  • Skala och grovriv potatisen.
  • Smält smöret i en stekpanna och stek 4 rårakor, platta till dem med en stekspade.
  • Stek dem gyllenbruna och frasiga. Salta och peppra.
Vid servering:
  • Skär fisken i 4 bitar. Lägg en bit fisk på varje råraka.
  • Toppa med forellrom, sallad och servera äppel- och pepparrotssmetanan vid sidan om.
Klart!
Energi:

455 kcal

Protein: 32 g
Kolhydrater: 12 g
Fett: 31 g

Ingredienser

Rödingfilé:
Rödingfiléer
2
Strösocker
1¼ msk
Salt
1¼ msk
Stött hela fänkålsfrön
1 krm
Krossad vitpeppar
1 krm
Äpple- och pepparrotssmetena:
Grönt äpple
½
1 dl
Riven pepparrot
1 msk
Salt
1 krm
Råraka:
Fast potatis
200 g
2 msk
Salt
1 krm
Vitpeppar
1 krm
Till servering:
Forellrom
50 g
Blandad grönsallad
40 g