Matlagningsordlista

S-Ö Ordlista S-Ö

Sikta - Att hälla kakao eller t ex mjöl genom en sikt eller sil för att få bort eventuella klumpar.

Sjuda - Koka sakta på svag värme vid temperatur under kokpunkten. Vätskan rör sig sakta och små bubblor syns på ytan.

Skira, Klara - Att smälta smör för att kunna skilja det klara fettet från bottensatsen. Bottensatsen används inte.

Skålla - Behandla livsmedel, t ex mandel och tomater, med kokande vatten för att lättare kunna ta bort skalen.

Skåra - Att göra ytliga snitt med vass kniv eller rakblad i t ex matbröd. Risken för sprickor i brödet minskar.

Slaka - Att hälla kokande vatten på livsmedel, oftast vitkål, för att det ska bli mjukt.

Slanta - Att skära grönsaker i tunna skivor.

Slitsa - Att skära en skåra längs med en purjolök eller banan.

Smaka av - Smaka på rätten mot slutet av tillagningen och eventuellt tillsätta mer kryddor eller annan smaksättning.

Snabbkyla - Snabbt sänka temperaturen i ett varmt livsmedel genom att skölja eller sänka ner det i kallt vatten.

Soltorka - Att låta torka utomhus i solen.

Sporra - Skära med ett speciellt verktyg, sporre, i en kavlad deg för att få dekorativa snittytor.

Sprita - Att ta ärtor ur ärtskidan eller revbenen från vissa styckningsdetaljer, t ex lammbringa.

Späcka - Sticka in späckstrimlor eller täcka magert kött med tunna späckskivor eller med bacon före stekning för att köttet ska bli saftigare.

Späda - Tillsätta en vätska till t ex en sås eller soppa för att få en tunnare konsistens.

Svettas - Att koka grönsaker på låg värme under lock i lite matfett så att de ångas i sitt eget spad.

Sätta deg - Att röra ihop en jäsdeg.

Toppreda - Reda en varm vätska genom att vispa ner mjöl utrört i lite kall vätska och sedan koka upp under omrörning och eventuellt låta koka några minuter.

Tranchera - Att skära i skivor eller mindre bitar och lägga upp på fat före servering.

Tärna - Skära en råvara, t ex rotfrukter, i tärningar.

Varva - Strö eller lägga olika ingredienser i lager som sedan upprepas, t ex i lasagne.

Woka - Snabbsteka på hög värme i en wok eller stekpanna i lite matfett under ständig omrörning utan att råvaran får färg.

Ånga av - Före servering låta nykokta livsmedel, t ex potatis eller grönsaker, stå utan lock någon minut sedan vätskan hällts av.

Ångakoka - Att tillaga i ånga.

Ösa - Att under stekningen hälla sky över kött, fågel eller fisk för att få en god och fin stekyta.