• Artiklar
  • Rotfrukter – olika sorter och användningsområden
Matskola

Rotfrukter – olika sorter och användningsområden

Rotfrukter – olika sorter och användningsområden

Rotfrukter är i säsong under i stort sett hela året. Innan potatisen blev vanlig på de svenska middagsborden i början på 1800-talet åt man rovor och andra rotfrukter. Här hittar du en lista med olika typer av rotfrukter och vad de kan användas till.

Jordärtskocka

Jordärtskockor skördas sent på hösten och de små knölarna är en riktig delikatess. Det finns svenska jordärtskockor i butikerna från september till april. Ibland kan det vara lite knepigt att få av skalen men det går lättare om man använder en liten kniv eller tesked. Koka de skalade knölarna mjuka i lättsaltat vatten och njut dem nykokta med lite smör. Eller laga en mild och gräddig jordärtskockssoppa.

Kålrot

Kålroten är en rund rotfrukt med söt smak. Den kallas ibland för nordens apelsin eftersom det är en av de rotfrukter som innehåller C-vitamin. Små kålrötter har mildare smak än stora. Kålrötter är den oumbärliga ingrediensen i ett klassiskt gott rotmos, men de gula rötterna kan också rårivas och blandas i en sallad eller användas i grytor eller soppor.

Morot

Moroten toppar listan över populära rotfrukter. Svenska morötter finns att köpa under hela året. På sommaren kan man köpa dem i knippen med blasten kvar. Morötterna är goda att äta precis som de är eller om man vill blanda ner dem i soppor och grytor eller bara råriva dem och blanda med en kryddig dressing. Picklade morötter är ett gott tillbehör till maten, Beta-karoten kallas det ämne som ger moroten den typiska färgen.

Palsternackor

Palsternackan har samma form som moroten, men är gulvit istället för orange. De båda rotfrukterna är släkt men smakar olika. Palsternackor är goda att blanda i grytor och soppor och passar utmärkt att rosta i ugnen tillsammans med andra rotfrukter.

Pepparrot

Pepparrot är en av de klassiska smakerna i det nordiska köket. Roten har varit känd i norden sedan 1500-talet. Pepparrot ska förvaras i kylskåp men går också bra att spara i frysen. Det går lättare att riva den frysta pepparroten innan den tinat. Svensk pepparrot skördas under mars-april. Råriven pepparrot och smält smör är ett lika enkelt som utsökt tillbehör fisk.

Rotselleri

Rotselleri är knölen som i lagom mängd ger mustig smak åt soppor och grytor. Den starka och sötaktiga smaken mildras vid tillagning. Det går lättare att skala den knöliga rotsellerin med en liten kniv än med potatisskalare. Rotselleri kan enkelt förvandlas till en huvudrätt genom att man skär den i skivor som man kokar i lättsaltat vatten och sedan vänder i vetemjöl och steker i smör. Det är gott med en svampsås till.

Rödbeta

Rödbetor är en fantastisk primör som man köper i knippen under sommaren och hösten. Koka dem knappt mjuka i saltat vatten och njut med en klick smör. Rödbetorna ska kokas med skalet på, det skyddar det röda färgämnet från att rinna ut i vattnet. Skär av blasten några centimeter från betan och låt den lilla spetsen längst ned sitta kvar. Om man vill servera rödbetorna utan skal är det lätt att dra av skalen med händerna under rinnande kallt vatten. Rödbetsblasten kan fräsas i lite smör och användas på samma sätt som mangold eller färsk spenat. Under vinterhalvåret köper man rödbetorna utan blast. De är utmärkta att råriva eller att skala och skära i mindre bitar och blanda ner i mustiga och färgstarka soppor och grytor.

Gulbeta

Gulbeta är släkt med rödbeta och det känns tydligt på smaken. Gulbeta kan man använda på precis samma sätt som rödbeta. Skala och råriv betorna eller behåll skalet på och koka dem mjuka i saltat vatten och servera med smör.