Fakta, tips och råvaror

GOTT MED GRÖNSAKER

Salladen behåller sin krispighet bättre om du väntar med att hålla dressingen över tills precis före serveringen. Syrliga ingredienser som vinäger eller citron får salladen att sloka.

Grillade grönsaker

Goda grönsaker att grilla är zucchini, aubergine och fänkål. Pensla grönsakerna med olja och grilla på båda sidor tills de känns mjuka. Krydda.

Ugnsrosta grönsaker

Smörj en långpanna med smör. Skär grönsaker grovt; röd och gul paprika, rödlök, zucchini och selleri t ex. Strö över timjan, gärna färsk, pressa över en vitlöksklyfta, salta och peppra. Rosta i ugnen vid 200 grader ca 30 minuter. Vänd då och då under rostningen.

Hur får man grönsaker att må bra?

Förvara grönsakerna i rymliga plastpåsar i svalen eller längst ner i kylskåpet. Gärna med någon droppe vatten i påsen (som inte får vara lufttät). Undantag är tomaten som trivs bäst i rumstemperatur.

Tomater som smakar sol

Smyg ner någon tesked socker i rätter som innehåller tomater - det tar fram smaken i tomaterna.

Koka grönsaker rätt

Koka upp vattnet innan du lägger i grönsakerna - då bevaras vitaminerna bättre. Koka grönsakerna tills de nätt och jämnt blir mjuka. Lite salt i vattnet hjälper fram smakerna. Tillsätt gärna en liten smörklick när de kokat färdigt. Då får kroppen lättare att ta upp A- och D-vitaminerna. Och gott blir det också.

Bitter lök?

Lägg skalad lök i kallt vatten en halvtimme innan du ska använda den, så blir smaken mildare. Hacka aldrig mer än du behöver, löken får en bitter smak om den förvaras hackad. Och hacka den för hand, kör den inte i mixer, då blir smaken besk och bitter.

Avokado + äpple = mognad!

En ätmogen avokado är varken hård eller mjuk utan fjädrar bara svagt tillbaka när du klämmer försiktigt. Mognadsprocessen påskyndas om du lägger avokadon i en plastpåse tillsammans med ett äpple.

Omogna tomater behöver sol

Tomater som är röda smakar mer än sådana som skiftar åt grönt. Har du råkat köpa omogna tomater rekommenderas soligt fönsterläge en dag eller två.