Fakta, tips och råvaror

FISK OCH SKALDJUR PÅ BÄSTA SÄTT

Färska fiskar har skinn som är glansigt och fuktigt, inte torrt, matt och skrynkligt. Dessutom doftar de friskt och är fasta i köttet. Se fisken i ögonen - klara och glansiga ögon tyder på färsk fin fisk.

Inte koka, bara sjuda

Fisk är en ömtålig råvara, den ska inte koka, bara sjuda. Koka upp vattnet först, lägg sedan i fisken, då sjunker värmen automatiskt.

Hur mycket salt?

Salt i vattnet bevarar fiskens egna smakämnen. Lika mycket som i en kallsup på västkusten ska det vara.

Hur mycket vatten?

Precis så att det täcker fisken, då blir tillagningen jämn.

När är fisken färdig?

När fiskköttet är vitt (eller rosa, för lax) och ogenomskinligt och släpper från benen på det tjockaste stället.

Koka inte räkor

Räkor ska aldrig koka, då blir de sega. Lägg därför i räkorna på slutet i en skaldjursgryta eller annan varm rätt med räkor i. De ska bara bli varma.

Fisk som passar att grilla

I skivor: lax, marulk, sej, havskatt, hälleflundra, kummel. I portionsfiléer med skinnet kvar: regnbåge, öring, röding, makrill, sik, strömming, sill.

Hur tung är en räka?

Om du köper 500 g räkor med skal har du ungefär 200 g kvar när du skalat dem.