Fakta, tips och råvaror

Fakta om ärtor, linser och bönor

Linser och bönor är nästan det bästa man kan äta. De är bland de mest järnrika grönsakerna och innehåller också andra mineralämnen som kalcium, och B-vitaminer, fibrer och kolhydrater. Dessutom är de proteinrika - framförallt sojabönor.

Låt bönorna bada först

De bönor man vanligtvis köper är torkade och måste blötläggas för att svälla till normal storlek. Lägg dem i blöt och ställ dem i kylen över natten. En del bönor och tre delar vatten brukar vara lagom.

Bubbel i magen?

Vissa bönor, som sojabönor, kidneybönor och kikärter ska kokas i annat vatten än det man blötlade dem i. Byt gärna ut vattnet ytterligare en gång efter tio minuters kokning så är risken för maguppror mindre.

Koka varsamt

Varsam kokning är receptet för bönor. De är färdigkokta när de är mjuka rakt igenom, men forfarande har en viss spänst. Det gäller inte röda linser, som blir mosiga hur man än gör.

I stället för jordnötter

Blötlägg - 1 dl kikärter i 3 dl vatten 8-10 timmar. Häll av vattnet. Bred ut kikärterna i en långpanna. Rosta i 200 grader med ugnsluckan på glänt ca 20 minuter. Skaka om ibland. Salta lätt.

Koktider för bönor och linser

Tiderna gäller för blötlagda baljväxter. Ju äldre bönor, desto längre tid.

  • Adukibönor ca 20 min
  • Bruna bönor 1-1,5 tim
  • Kidneybönor 45-60 min
  • Mungbönor ca 20 min
  • Pintobönor 45-60 min
  • Sojabönor 1,5-2 tim
  • Svarta bönor ca 40 min
  • Vita bönor 45-60 min
  • Vita bönor, stora 1-1,5 tim
  • Gröna linser ca 20 min
  • Röda linserv ca 10 min
  • Gröna ärter 1,5-2 tim
  • Gula ärter 1-1,5 tim
  • Kikärter 1-1,5 tim

Fem i topp: Vegetariskt