Exotisk romtopf med vaniljbavaroise och ananaskräm

Exotisk romtopf med vaniljbavaroise och ananaskräm

Conrad Tyrsén vann Årets Konditor 2009 med denna spännande efterrätt. Vi har förenklat den något, men på bilden ser du det ursprungliga vinnarbidraget.
Lägg i varukorgen

Finns i din varukorg

Kan du få hemleverans?
Shopping Menu
Köp hem ingredienser
Betyg (4 st)

Mitt betyg:

Exotisk romtopf med vaniljbavaroise och ananaskräm

Conrad Tyrsén vann Årets Konditor 2009 med denna spännande efterrätt. Vi har förenklat den något, men på bilden ser du det ursprungliga vinnarbidraget.

Lägg i varukorgen

Finns i din varukorg

Kan du få hemleverans?
Shopping Menu
Köp hem ingredienser

Antal portioner

Romtopf:

  • ½ papaya
  • ½ honungsmelon
  • ½ mango
  • ½ ananas
  • ½ granatäpple
  • 1 vaniljstång
  • 2½ dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 msk citronsaft
  • ¾ dl mörk rom

Vaniljbavaroise:

Ananaskräm:

  • 2 gelatinblad
  • 270 g krossad ananas
  • ½ dl citronsaft
  • 1 dl strösocker

Mördegskaka med mandel:

Gör så här:

Skala och skär papaya, melon, mango och ananas i bitar ca ½ x ½ cm. Tryck ut kärnorna ur granatäpplet. Lägg frukten i en burk med lock. Dela vaniljstången. Koka upp socker, vatten, citron och vaniljstång. Låt svalna och blanda med rom. Häll lagen över frukten, täck med lock och låt romtopfen stå kallt minst 48 tim. Vaniljbavaroise:Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 5 min. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken, hälften av sockret och vaniljstången. Ta kastrullen från värmen och låt stå 10-15 min. Ta upp vaniljstången. Vispa ihop gulorna med resten av sockret till en jämn smet och blanda med mjölken. Värm på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar. Sila den genom en finmaskig sil. Rör ner gelatinbladen och låt svalna i vattenbad under omrörning. Vispa grädden och blanda med krämen. Häll upp i portionsformar eller en bunke och låt stelna i kyl minst 4 tim. Ananaskräm:Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 5 min. Häll av spadet från ananasen och mixa till en jämn puré. Koka upp tillsammans med citronsaft och socker. Rör ner gelatinbladen och låt krämen kallna i kyl. Mördegskaka med mandel:Sätt ugnen på 175°.Rör smör och socker till en jämn smet. Rör ner en äggula i taget. Tillsätt mandel, mjöl och salt och arbeta ihop till en deg. Kavla ut till en tunn platta och tag ut runda kakor med ett mått eller ett glas ca 7 cm i diameter.Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i övre delen av ugnen 6-8 min. Servering: Bred ut ananaskräm på assietter och lägg en kaka på varje. Stjälp upp eller forma ägg av vaniljbavaroisen och lägg på kakorna. Värm ev romtopfen och lägg upp i glas eller skålar och servera till. Den som vill kan även servera en Madeleinekaka www.arla.se tillsammans med desserten. Romtopf är en typisk tysk dessert som traditionellt äts runt jultid. Det är ett sätt att konservera sommarens bär och frukter i socker och stark rom.

Tips:

Vispad grädde är mycket gott att servera till.

Källa:

Rekommenderade produkter