Donuts

Donuts

60+ min
Donuts är en amerikansk variant av munkar, lite trixiga att göra men väl värda besväret. Donuts friteras i olja och doppas sedan i en blandning av kanel och socker eller toppa dem med rosa glasyr.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/donuts/

Gör så här

  • Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till max 37° och häll det över jästen.
  • Tillsätt socker, salt, ägg, citron och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, ca ½ cm tjock.
  • Ta ut rundlar med ett mått, ca 10 cm i diameter. Ta ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
  • Hetta upp oljan till ca 180°. Fritera ringarna i omgångar 1 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  • Rör ihop florsocker och vatten till en tjock slät glasyr. Färga ev med hushållsfärg. Ringla eller bred på glasyren eller doppa dem i strösocker medan de fortfarande är varma.
Klart!

Har du ingen termometer kan du kontrollera temperaturen genom att lägga en liten brödbit i oljan. Blir den gyllenbrun på 1 min är temperaturen rätt.

Energi:

293 kcal

Protein: 5 g
Kolhydrater: 37 g
Fett: 14 g

Ingredienser

Jäst
25 g
75 g
4 dl
Strösocker
1½ dl
Salt
1 tsk
Ägg
2
Citron
rivet skal av ½
Vetemjöl
13 dl
Till fritering
Rapsolja
1 liter
Garnering:
Strösocker
Glasyr:
Florsocker
2 dl
Vatten
1½ msk