Dillstekt oxfilé med grönsaker i brynt hasselnötssmör

Dillstekt oxfilé med grönsaker i brynt hasselnötssmör

60+ min Huvudrätt
Den här rätten kan du variera efter egen smak. Byt ut oxfilén mot fläskfilé eller kycklingfilé och använd de grönsaker som är i säsong.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/dillstekt-oxfile-med-gronsaker-i-brynt-hasselnotssmor/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 125°.
  • Salta och peppra köttet och bryn det i smör i en stekpanna. Hacka dillen och strö över.
  • Lägg köttet i en ugnssäker form och stek i mitten av ugnen till 55–60° innertemperatur 3/4–1 tim. Låt vila ca 10 min.
  • Skala och skär selleri och lök i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
  • Sila bort vätskan, mixa dem släta tillsammans med crème fraiche. Smaka av med citron, salt och peppar.
  • Koka gulbetor mjuka i lättsaltat vatten. Skala och skär dem i klyftor.
  • Skala morötter och lök och skär morötterna i bitar och löken i klyftor. Strimla kålen.
  • Koka morötterna i lättsaltat vatten ca 5 min, låt lök och kål koka med på slutet.
  • Bryn smöret i en stekpanna och tillsätt nötterna. Blanda försiktigt med grönsakerna.
  • Skär köttet i skivor och servera med grönsaker och rotsellericrème.
  • Garnera med dill och rivet citronskal.
Klart!
Energi:

560 kcal

Protein: 37 g
Kolhydrater: 20 g
Fett: 37 g
Video
Brynt smör – så gör du

Gör ett perfekt brynt smör tillsammans med stjärnkocken Andreas Hedlund. Ett gott brynt smör har en karamelliserad och nötig smak som förhöjer nästan all mat och smakar magiskt ihop med allt från torsk, till glass och sockerkaka.

Ingredienser

Putsad oxfilé
600 g
Salt och peppar
Färsk dill
½ kruka
1 msk
Rotsellericrème:
Rotselleri
400 g
Gul lök
1
1½ dl
Citron
pressad saft av ½
Salt och peppar
Grönsaker i brynt hasselnötssmör:
Gulbetor
2
Morötter
2
Rödlök
1
Spetskål
200 g
50 g
Hackade hasselnötter
¾ dl
Garnering:
Färsk dill
½ kruka
Citron
rivet skal av ½