Crostini med kycklinglevermousse

Crostini med kycklinglevermousse

60+ min Buffé Förrätt
Kycklinglevermousse är lyxigt god men enkel att göra. Det är dessutom ett mycket prisvärt alternativ till exklusiv ank- eller gåslevermousse. En klick på crositini bli ett perfekt tilltugg.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/crostini-med-kycklinglevermousse/

Gör så här

  • Skär levern i mindre bitar. Hacka lök, vitlök och ansjovis. Krossa enbär och lagerblad med salt i en mortel.
  • Stek lever, lök och vitlök gyllenbrunt i smör. Blanda ner ansjovis, tomatpuré, konjak, enbärskrosset, peppar och rosmarin. Låt koka 2-3 min.
  • Låt blandningen svalna och mixa den i en matberedare. Klicka ner smöret och mixa till en slät smet. Låt svalna.
  • Vispa grädden och vänd ner den i blandningen, smaka av med salt och peppar. Låt stå i kyl 2-3 tim.
  • Kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
  • Koka upp vin och socker och koka ihop tills ca ¾ dl återstår. Lägg i äppelklyftorna och låt sjuda 2-3 min. Låt klyftorna kallna i lagen.
  • Lägg en klick kycklinglevermousse på varje crostini, toppa med äppelklyftor och garnera med rosmarin.
Klart!

Tips! Det går utmärkt att använda fryst kycklinglever, som kan vara lättare att få tag i. Låt den tina innan du steker den.

Färsk rosmarin kan bytas ut mot ½ tsk torkad. Portvin kan bytas ut mot druvjuice. Crostini kan bytas ut mot rostade baguetteskivor.

Energi:

65 kcal

Protein: 2 g
Kolhydrater: 6 g
Fett: 3 g

Ingredienser

Kycklinglever
300 g
Schalottenlökar
4
Vitlöksklyftor
2
Ansjovisfiléer
2
Enbär
3
Lagerblad
1
Salt
2 krm
Tomatpuré
1 msk
Konjak
1½ msk
Svartpeppar
1 krm
Grovhackad färsk rosmarin
1 msk
2 msk
1 dl
Röda äpplen
2
Portvin
1½ dl
Strösocker
½ dl
Till servering:
Crostini
30