Citronkola

Citronkola

45 min
Syrlig och krämig citronkola, precis så som den ska vara. Citronkola blir snabbt en syrlig favorit på gottebordet! Det är kul att göra egen citronkola och annat hemlagat godis till kalaset eller till godispåsen på lördag.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/citronkola/

Gör så här

  • Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, ljus sirap och glykossirap.
  • Rör bara i början när kolan kokas för att minimera att den sockrar sig. Koka utan lock tills smeten är 125°, eller tills smeten håller ett kulprov. Tillsätt citronskalet.
  • Lägg bakplåtspapper i en form, ca 15 x 20 cm. Häll ner smeten och låt svalna. Skär eller klipp citronkolan i bitar. Slå in i papper och förvara kallt.
Klart!

Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara seg och ganska fast.

Energi:

61 kcal

Protein: 0 g
Kolhydrater: 8 g
Fett: 3 g
Video
Så lyckas du med kolan

Kocken Lotta ger dig alla knepen för julens segaste kola. God jul från oss på Arla!

Ingredienser

100 g
3 dl
Strösocker
3 dl
Ljus sirap
1½ dl
Glykossirap
1 msk
Citron, finrivet skal
1