Chokladmoussetårta

Chokladmoussetårta

Efterrätt
Chokladmoussetårta med flera lager av ljus och mörk chokladmousse. Tänk på att göra chokladmoussetårtan dagen innan för att få rätt konsistens.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/chokladmoussetarta/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och kakao. Rör ner det i äggsmeten.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan svalna något, stjälp upp den på galler och låt den kallna.
  • Dela kakan i två bottnar. Fördela kaffet över bottnarna och ställ dem kallt.
  • Börja med den mörka moussen. Vispa grädden till ett fast skum. Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad eller i mikro så att den bara blir mjuk. Rör om tills den smälter.
  • Rör ihop äggulorna i en skål. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner grädden lite i taget till en jämn smet. Gör den ljusa moussen på samma sätt.
  • Lägg en av tårtbottnarna i en form med löstagbar kant. Bred över hälften av den mörka moussen och sedan hälften av den ljusa moussen.
  • Lägg på den andra tårtbotten och bred över mousserna på samma sätt. Låt stå i kyl 4-5 tim eller över natten.Ta tårtan ur formen och hyvla över choklad vid servering.
Klart!

Ingredienser

Tårtbotten:
Ägg
3
Strösocker
¾ dl
Vetemjöl
2 msk
Potatismjöl
2 msk
Kakao
2 msk
Starkt, kallt kaffe
1 dl
Mörk mousse:
3 dl
Mörk choklad, ca 70% kakaohalt
200 g
Äggulor
2
Ljus mousse:
3 dl
Mjölkchoklad
200 g
Äggulor
2