Chokladmousse

Chokladmousse

60+ min Efterrätt
Festligt chokladig favoritdessert som är enkel att göra och som går utmärkt att förbereda dagen innan kalaset. Brända mandlar på toppen ger extra crunch och smak.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/chokladmousse/

Gör så här

  • Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en bunke.
  • Vispa 1.5 dl av grädden löst och ställ kallt.
  • Koka upp resten av grädden och slå över den hackade chokladen, rör till en jämn smet.
  • Koka upp socker och vatten och häll i en jämn stråle över äggulorna under kraftig vispning till ett fint skum.
  • Blanda i chokladsmeten i äggskummet och vänd sedan i den vispade grädden. Fördela moussen i glas. Låt moussen stelna i kyl minst en tim.
Brända mandlar:
  • Skala av en tunn bit apelsinskal med potatisskalare. Finstrimla skalet.
  • Smörj en bit bakplåtspapper med olja.
  • Smält sockret i en liten kastrull. Rör ner apelsinskal och mandel.
  • Häll upp blandningen på papperet. Låt det stelna cirka 30 minuter.
  • Hacka mandeln med en kniv och strö över moussen.
Klart!

Ställ in moussen 10 min i frysen innan den portioneras upp så hinner luftbubblorna stelna och moussen blir luftigare.

Energi:

465 kcal

Protein: 6 g
Kolhydrater: 30 g
Fett: 36 g

Ingredienser

Mörk choklad
100 g
2½ dl
Äggulor
2
Strösocker
2 msk
Vatten
1 msk
Brända mandlar:
Apelsin
1
Strösocker
¾ dl
Mandel
½ dl