Chokladkola

Chokladkola

1 tim
Vem kan motstå en perfekt kokad chokladkola? För många är chokladkolan det allra viktigaste att ha med på julens godisbord, men den är så god att den kan kokas året runt! Variera gärna din kola med olika smaksättningar. Se till att ha en bra kökstermometer när du kokar kola, då vet du när det är dags att ta den från värmen!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/chokladkola/

Gör så här

  • Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, ljus sirap och glykossirap.
  • Rör bara i början när kolan kokas för att minimera att den sockrar sig. Koka utan lock tills smeten är 125° eller tills smeten håller ett kulprov. Rör ner kakaon.
  • Lägg bakplåtspapper i en form, ca 15 x 20 cm. Häll ner smeten och låt svalna. Skär eller klipp chokladkolan bitar. Slå in i papper och förvara kallt.
Klart!

Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.

Energi:

62 kcal

Protein: 0 g
Kolhydrater: 8 g
Fett: 3 g
Video
Så lyckas du med kolan

Kocken Lotta ger dig alla knepen för julens segaste kola. God jul från oss på Arla!

Ingredienser

100 g
3 dl
Strösocker
3 dl
Ljus sirap
1½ dl
Glykossirap
1 msk
Kakao
2 msk