Ärtsoppa med rimmat fläsk

Ärtsoppa med rimmat fläsk

Huvudrätt
Klassisk ärtsoppa tillhör svensk husmanskost. Krydda ärtsoppan med timjan eller mejram och rimmat fläsk. Gott och lättlagat - gör gärna dubbelt sats och lägg i frysen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/artsoppa-med-rimmat-flask/

Gör så här

  • Skölj ärterna och lägg dem i en bunke. Häll på så mycket vatten att det täcker. Ställ svalt ca 12 tim.
  • Häll upp ärterna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt dem rinna av.
  • Skala och skiva löken. Lägg ärterna i en gryta. Tillsätt lök, kött, buljongtärningar, timjan och lagerblad. Häll på 2 liter vatten. Koka under lock på svag värme tills ärterna är mjuka ca 1tim.
  • Ta upp köttet och skär det i tärningar eller skivor. Späd soppan med mer vatten eller buljong om den är för tjock. Smaka av med mer timjan eller mejram och ev salt. Lägg tillbaka köttbitarna i soppan.
Klart!
Energi:

345 kcal

Protein: 27 g
Kolhydrater: 47 g
Fett: 5 g

Ingredienser

Torkade gula ärter
500 g
Vatten
Gul lök
1
Rimmat fläsk i bit
500 g
Köttbuljong
2 tärningar
Torkad timjan eller mejram
2 tsk
Lagerblad
1
Salt