Äppelgömmor

Äppelgömmor

60+ min
Äppelgömmor med en underbar fyllning av mandelmassa, äppelmos och kanel. Kall mjölk och kallt smör förlänger jästiden men gör gömmorna extra frasiga och goda.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/appelgommor/

Gör så här

  • Ställ ut pappersformar på en plåt.
  • Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Lägg i smöret skuret i tunna skivor och finfördela det med en gaffel.
  • Dela jästen i mindre bitar och rör ut den i mjölken. Rör ner mjölken i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  • Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och forma en rulle, ca 24 cm lång. Skär rullen i 2 cm tjocka skivor och lägg dem i pappersformarna.
  • Grovriv mandelmassan. Blanda den med äppelmos och kanel. Tryck ner lite fyllning med hjälp av två teskedar mitt i varje äppelgömma.
  • Låt jäsa under bakduk 1–1 ½ tim.
  • Sätt ugnen på 225°.
  • Pensla äppelgömmorna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 min.
  • Låt svalna under bakduk. Pudra över florsocker vid servering.
Klart!

Hallongömmor: Byt ut äppelmos och kanel mot hallonsylt av fast sort och 1/2 tsk stött kardemumma.

Ingredienser

Vetemjöl
3½ dl
Strösocker
1 msk
Salt
1 krm
60 g
Jäst
25 g
1 dl
Fyllning:
Mandelmassa
25 g
Äppelmos
¾ dl
Malen kanel
½ tsk
Pensling och garnering:
Ägg
1
Florsocker