Äppelgömmor
Betyg  (19 st)

Mitt betyg:

Lägg i varukorg

Finns i din varukorg

Köp hem ingredienserna med mathem.se

Äppelgömmor

Äppelgömmor med en underbar fyllning av mandelmassa, äppelmos och kanel. Kall mjölk och kallt smör förlänger jästiden men gör gömmorna extra frasiga och goda.

Receptet gäller för 12 st

Ingredienser

  • 3 12 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 60 g Arla® Svenskt Smör, kallt
  • 25 g jäst
  • 1 dl Arla® mjölk, kall

Fyllning:

  • 25 g mandelmassa
  • 34 dl äppelmos
  • 12 tsk kanel

Pensling och garnering:

  • 1 ägg
  • florsocker

Gör så här:

Ställ ut pappersformar på en plåt. Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Lägg i smöret skuret i tunna skivor och finfördela det med en gaffel. Dela jästen i mindre bitar och rör ut den i mjölken. Rör ner mjölken i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och forma en rulle, ca 24 cm lång. Skär rullen i 2 cm tjocka skivor och lägg dem i pappersformarna. Grovriv mandelmassan. Blanda den med äppelmos och kanel. Tryck ner lite fyllning med hjälp av två teskedar mitt i varje äppelgömma. Jäs under bakduk 1–1 1/2 tim. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Låt svalna under bakduk. Pudra över florsocker vid servering.

Tips:

Hallongömmor: Byt ut äppelmos och kanel mot hallonsylt av fast sort och 1/2 tsk stött kardemumma.

Källa: