Apelsinmarmelad

Apelsinmarmelad

60+ min Mellanmål
En härligt smakrik marmelad med lite bittra aromer. Apelsinmarmeladen är sagolikt god på rostat bröd till frukost.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/apelsinmarmelad/

Gör så här

  • Tvätta apelsinerna i varmt vatten med en mjuk borste.
  • Skär med en tandad vass kniv apelsinerna i klyftor och sedan klyftorna i tunna skivor. Samla alla kärnor i ett knyte av gasväv.
  • Lägg frukt och kärnknyte i en tjockbottnad rymlig gryta. Häll på vattnet.
  • Koka under lock tills skaldelarna är mjuka, ca 45 min. Lyft av grytan från värmen. Ta bort kärnknytet.
  • Rör ner sockret lite i taget. Rör tills det har löst sig.
  • Ställ grytan på värmen igen och koka kraftigt utan lock tills marmeladen blir lite simmig 35-45 min. Rör om då och då.
  • Lyft av grytan från värmen. Skumma bort eventuellt skum.
  • Lös upp citronsyran i lite av den färdigkokta marmeladen och rör sedan ner det i hela satsen marmelad.
  • Ös upp marmeladen i väl rengjorda, varma burkar. Sätt genast på lock. Förvara svalt.
Klart!

För att kontrollera att marmeladen är färdigkokt så häll upp 1-2 tsk marmelad på en kyld tallrik. Ställ in den i kylskåpet någon minut. Ta ut tallriken och dra en ränna genom marmeladen med en sked. Om rännan inte flyter ihop så är marmeladen klar. Flyter den ihop behöver marmeladen koka ytterligare några minuter.

Ingredienser

Apelsiner
1½ kg
Vatten
1½ liter
Strösocker
2 kg
Citronsyra
1 msk