Medelhavspaj

Medelhavspaj

60+ min Buffé Huvudrätt
Denna medelhavspaj är fylld med vitlöksstekt spenat, cottage cheese, vitost, oliver och tomat. En smakrik och vacker paj som är lika god att äta varm som kall. Servera gärna denna paj på buffébordet - en riktig fullträff!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/medelhavspaj/

Gör så här

Pajdeg:
  • Allra bäst blir degen om den arbetas ihop snabbt i en matberedare med kniv. Tärna smöret. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten, arbeta snabbt ihop till en deg.
  • Tryck ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga botten med gaffel och låt stå i kyl 30 min, eller i frysen 15 min.
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Förgrädda pajskalet ca 10 min.
Fyllning:
  • Skölj spenaten. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp smör- & rapsolja i en rymlig stekpanna. Fräs vitlök och spenat tills all spenat blivit mjuk.
  • Häll cottage cheese och smulad vitost i en bunke. Vispa ner grädde, ägg och vitlöksstekt spenat. Rör ner spenat. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Häll blandningen i det förgräddade pajskalet. Toppa med oliver och halverade tomater.
  • Grädda pajen i mitten av ugnen ca 30 min, eller tills den stannat.
  • Låt svalna något. Servera ljummen paj med krispig sallad.
Klart!
Energi:

460 kcal

Protein: 18 g
Kolhydrater: 25 g
Fett: 32 g

Ingredienser

Pajdeg:
125 g
Vetemjöl
3 dl
Vatten
1 msk
Fyllning:
Färsk bladspenat
250 g
Hackade vitlöksklyftor
2
2 msk
250 g
150 g
1 dl
Ägg
3
Urkärnade svarta oliver
1 dl
Cocktailtomater
6
Salt och svartpeppar