Kryddsmör

Smöret i ett kryddsmör som smälter ned över den nygrillade biffen eller i smörsåsen som serveras till vårens första sparris - visst låter det underbart? Smör förhöjer doft och smak på biffen, sparrisen eller andra råvaror som man parar ihop det med. Fett har en förmåga att påverka smak och doft på maten. Det blir godare helt enkelt.

Smör förhöjer smaken

Smöret i ett kryddsmör som smälter ned över den nygrillade biffen eller i smörsåsen som serveras till vårens första sparris tillför smörsmak. Men smör förhöjer även doft och smak på biffen, sparrisen eller andra råvaror som man parar ihop det med. Fett har en förmåga att påverka smak och doft på maten. Det dämpar en del smaker och lyfter andra. Smörets unika sammansättning av naturliga smakämnen har också en förmåga att lyfta smakerna på maten. Studier som mätt doft- och smakupplevelser av exempelvis potatis och fläskkött som stekts i smör, jämfört med i andra matfetter, visar att det blir en tydligare och mer aromatisk doft och smak av stekt potatis respektive fläskkött efter stekning i smör.

Förvara smöret rätt

Värme, luft och ljus förkortar smörets hållbarhet och gör att det härsknar fortare. Därför ska smöret förvaras i kyltemperatur, mörkt och i tättslutande förpackning. Vispat smör har kortare hållbarhetstid eftersom det innehåller mer luft. Färska kryddor i ett kryddsmör, till exempel persilja, förkortar också hållbarheten.

Mer om smör