Gör eget smör

Det är kul och enkelt att göra sitt eget smör. Smaksätt smöret med salt eller hitta på egna spännande smakkombinationer. Men först, hur har smörtraditionen sett ut i Sverige och världen?

Smör världen över

I äldre tider symboliserade smör rikedom och status. Innan det fanns pengar i Sverige så använde man smör och ost som betalningsmedel. Under 1500-talet gjorde smöret sin bejublade entré i finare matlagning i Europa, till exempel i såser och eleganta bakverk. I dag används smör i stora delar av världen.

Syrligare smör i Sverige

Enligt svensk tradition så kärnade man förr smör av sur grädde. Därför har svenskarna vant sig vid en lite syrlig smak på smöret. I dag kärnar vi smör av färsk grädde och sedan tillsätts en syrakultur för att få den syrliga smaken.

Smör i Indien och USA

Smör nämns i Indiska skrifter från tvåtusen år före Kristus. I Indien har man ghee, ett koncentrerat smör, som används i matlagning, som skönhetskräm och även som bränsle i rituella eldar. I USA har man haft regler för hur smörtillverkning ska gå till och vilken kvalitet smöret ska ha sedan 1886 och i Sverige sedan 1904.

Svenskt smör från Arla

Smöret kärnas av färsk grädde från svenska kor och uppskattas för sina unika egenskaper att locka fram smak och arom.

Läs mer om smör