Dags för

Brynt smör

Brynt smör, eller beurre noisette (hasselnötssmör) är smör som brynts så att mjölkproteinerna och mjölksockret reagerat med varandra. Det är smält smör som antar en fint gyllenbrun färg och en karamelliserad, nötig smak som påminner om smörkola. Brynt smör används oftast i matlagning för sin sälta men är även populärt i flera franska bakverk.

Smörets smältpunkt påverkar smaken

Smör smälter vid cirka 34-35˚C. Vid den temperaturen har fettkristallerna smält och smöret är flytande. När ett fast fett smälter i munnen frigörs en mängd olika smakämnen. På fackspråk kallas det här fenomenet för aromrelease, en smakexplosion! Ett vispat smör på brödet före maten eller en mörk chokladsmörkräm på desserttallriken smälter genast i munnen.

Fettkristallerna i vissa margariner som är avsedda för matlagning och bakning smälter först vid drygt 40˚ C, det påverkar smakupplevelsen. Fett från kakaobönor smälter vid 34-35˚ C, precis som smör. En bit fin choklad som långsamt får smälta i munnen ger en häftig smakupplevelse. Choklad av sämre kvalitet, med högre smälttemperatur, ger inte alls samma kick.

 

Brynt smör - så gör du!

Brynt smör, så här gör du!

Mer om smör