Smör & matfett

När vi gör smör gör vi precis som de gjorde förr. Vi kärnar färsk svensk grädde tills det blir smör. I Bregott – vår matfettsblandning – tillsätter vi även rapsolja för att den ska vara enkel att breda på mackan. Varför krångla till det när naturen är så god?

Smör var förr i tiden det sätt man använde för konservering av den korta mjölksäsongens överskott på fett. Så populärt var det att man på 1200-talet faktiskt kunde använda sitt smör för att betala sin kyrkoskatt! Vissa skulle kanske tycka att det var konstigt om du försökte dig på det idag, men smör är fortfarande det godaste pålägget på mackan, och vårt matfett är perfekt när du lagar mat!

Våga bryta ny mark

Kockserien

Kockserien från Arla är ett en ny serie med smör- samt smör & rapsolja-produkter som hjälper dig att lyckas ännu bättre i matlagningen. Produkterna är utvecklade tillsammans med professionella kockar och innehåller svenska råvaror, utan tillsatser. 

Mer om Kockserien

Arlas produktskola

Så gör vi smör

Visste du att det krävs 10 liter mjölk för att tillverka 500 gram smör? Här förklarar vi hur smör tillverkas i mejeriet – med kärnad grädde som huvudingrediens.