Frågor och svar Om Bregott

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna som gäller Bregott.

Var tillverkas Bregott?

Bregott tillverkas i Sverige på Arla Foods mejeri i Götene.

Innehåller Bregott® svensk grädde?

Bregott® produceras bara av svensk grädde.

Finns det KRAV-ekologisk Bregott?

Ja. Den heter Bregott ekologisk och tillverkas av svensk KRAV-ekologisk grädde och rapsolja.

Kan man steka i Bregott?

Ja. Tester har visat att resultatet blir mycket bra vid både stekning och pajbakning. Däremot kan du inte steka eller baka med Bregott mellan eller Bregott mindre eftersom de har en sänkt fetthalt (60% respektive 43% fett).

Kan man frysa Bregott?

Det går utmärkt att frysa Bregott normalsaltat, Bregott ekologisk, Bregott med havssalt och Bregott extrasaltat. Men helst inte längre än två månader. Tänk på att tina ditt paket i kylskåp. På grund av den lägre fetthalten i Bregott mellan och Bregott mindre rekommenderas de inte för frysning.  

Vad är det för material i förpackningen?

Förpackningen består av papper och plast.  

Hur ska förpackningen källsorteras?

Bägaren och skyddsoblaten sorteras som pappersförpackning och locket som plastförpackning.

Vad vill reklamen Bregottfabriken förmedla?

Bregottfabriken är ett reklamkoncept som använts för varumärket Bregott i sedan 1995. Med Bregottreklamen vill vi förmedla att Bregott innehåller naturliga råvaror såsom grädde kärnat till smör och rapsolja. Grädden som är huvudingrediensen i Bregott kommer från kor och det vill vi gärna visa eftersom Arla är ett bondeägt mejeriföretag.

Stämmer reklamen med hur korna har det i verkligheten?

Korna som har huvudrollen i reklamen är verkliga kor från en verklig hage. Situationerna i reklamen är däremot påhittade händelser som i mångt och mycket finner sina paralleller i människans vardag och samtid. Reklamkampanjen under hösten 2013 är fotograferad och inspelad på en Arlagård utanför Varberg. Vid inspelningen hade gården 160 kor och 100 kalvar. Hagarna i filmerna är de hagar där gårdens kor får beta minst från april/maj till oktober eller längre beroende på vilket väder det är. Alla Arlabönder följer Arlas eget kvalitetsprogram Arlagården där bland annat djuromsorg regleras. Mer om detta kan du hitta på http://www.arla.se/om-arla/miljo-socialt-ansvar/for-kornas-basta/. Titta också gärna på LRF Mjölk, mejeriernas branschorganisation om du vill veta mer kring mjölk, djuromsorg eller annat kring mjölkprodukter. 

I en av filmerna visas en nyfödd kalv i hagen, har det verkligen hänt på riktigt?

Filmteamet som precis kommit till gården för att filma material till Bregottfabriken hade sådan tur att de fick höra av bonden att  det precis fötts en kalv i hagen. Försiktigt fick filmteamet närma sig kon och den nyfödda kalven och med filmkameran lyckades de få kalvens första steg på film. De flesta kalvar föds inne i lagården, men det händer ibland att kon kalvar i hagen, vilket alltså skedde i detta fall.