Vad är en barista?

Baristan är den person på ett café eller en restaurang som har ansvaret för espressomaskinen – ett slags kaffebartender, kan man säga.

De som arbetar som baristor har full koll på caffè latte, ristretto, espresso och så vidare och ser också till att råvarorna han eller hon arbetar med är de allra bästa. Den italienska baristan är en hantverkare med en djupt rotad espressotradition att följa, och med kräsna kunder att servera. Och här i Sverige blir de vanligare och vanligare!

I Nationalencyklopedin står det

barista, [bari´sta] (it., 'bartender'), person med ansvar för kaffet vid en espressomaskin; kaffebartender. Benämningen har sitt ursprung i de italienska barerna, där en bartender vanligen sköter om espresso-maskinen. Yrket har utvecklats sedan 1990-talet i de kaffebarer som vuxit fram sedan dess. Med barista avses numera en bartender som endast serverar kaffe producerat i en espressomaskin och som är expert på att framställa olika sorters kaffe med espresso som bas. Sedan 1998 arrangeras årligen svenska baristamästerskap med deltävlingar runtom i landet.

Barista och mano

Barista betyder bartender på italienska. En iteliensk barista sköter espressomaskinen, alkoholen och tilltuggen. Ofta har man i Italien en barista som endast sköter espressomaskinen.

Mano betyder hantverk på italienska vilket är avgörande när man ska tillreda ett välsmakande kaffe.