Arla Latte Art

Så gör du latte hemma

I Italien börjar man dagen med en caffè latte. Här i Sverige har latte blivit en populär dryck som vi njuter när som helst på dagen eller kvällen.

Det enklaste sättet att värma mjölk är i en kastrull på spisen. Det är viktigt att mjölken inte är för varm, den ska inte vara mer än 65 grader. Om du värmer mjölken för mycket förändras smak och lukt. När du gjort din latte några gånger kommer du att kunna se och känna när mjölken är perfekt.

Blanda den varma mjölken med nybryggt starkt kaffe, helst en nybryggd espresso. Som regel är det 3-6 cl starkt kaffe och 2 dl varm mjölk i en latte. Om du inte har en espressobryggare kan du brygga espressoliknande kaffe i en så kallad mokabryggare (finns i de flesta husgerådsaffärer och varuhus) som ställs direkt på en spisplatta. Det går också bra med bryggkaffe eller pressokaffe. Välj helst mörkrostat i så fall och ta cirka 1 dl till latten. Variera gärna mängden mjölk och prova dig fram till din favoritlatte.

Prova gärna att pudra lite kakao, kanel eller kardemumma på toppen. Och njut din latte direkt oavsett tidpunkt!

Skumskolan

  1. Mjölken ska vara färsk och kylskåpskall. Det är lättast att jobba med standardmjölk eller Arlas Latte Art, men lättmjölk går också bra.
  2. Skummad mjölk får inte bli varmare än 60-65 grader. I början är en termometer ett bra hjälpmedel.
  3. Det perfekta, krämiga mjölkskummet får man genom att sätta ångpipen strax under ytan.

Ett par sekunder räcker. Värm sedan mjölken genom att stoppa pipen djupare i kannan.

MJÖLKEN − EN SMAKSAK

Vilken mjölk du använder till din latte är en smaksak. Standardmjölken ger ett krämigt skum, medan lägre fetthalt ger ett fluffigare skum. Fettet i mjölken fungerar också som en smakförhöjare som lyfter fram kaffesmaken. Det passar bättre med en mildare kaffesort till lätt- och minimjölken. Arlas Latte Art är speciellt utvecklad till olika kaffedrinkar.

Läs mer om de olika mjölksorternas karaktär