Ordlista om kaffe

Här listar vi några vanliga begrepp inom kaffe- och cafévärlden. 

  • Caffè latte − Grundreceptet består av en dubbel (6 cl) espresso blandad med 2 dl varm skummad mjölk. Oftast serverad i glas.
  • Caffè macchiato − Enkel espresso (3 cl) ”fläckad” med en skvätt varm eller kall mjölk. Serverad i en vanlig espressokopp eller litet glas.
  • Cappuccino − Enkel espresso blandad med ångad mjölk och täckt med mjölkskum. Korrekt gjord har den mjukt skum och en brun kant längs koppens sidor. Ibland pudrad med osötat kakaopulver. En svagare variant (mer mjölk) kallas ibland Cappuccino chiaro (blöt), och den starkare (mindre mjölk) Cappuccino scuro (torr).
  • Caffè americano − Svagare espressokaffe anpassat för turister. En espresso i cappuccinokopp, utblandad med hett vatten upp till kanten.
  • Caffè mocha − Espresso, choklad och varm mjölk.
  • Caffè coretto − En espresso blandad med 1-2 cl sprit, t ex grappa eller rom, och sötad med socker. Serveras i små glas.
  • Caffè con panna − Espresso toppad med vispad grädde.
  • Caffè freddo − Espresso eller mokakaffe blandad med socker och nedkyld.
  • Caffè romano − Espresso serverad i vanlig espressokopp med en citronbit. Härstammar från gammal metod för koppsterilisering med citron. Ibland lämnades citronen kvar.
  • Doppio − Dubbel espresso. Två enkla espresso serveras i en större kopp. Mycket ovanlig i Italien, desto vanligare i övriga världen.
  • Espresso − Cirka 3 cl kaffe bryggt enligt espressometoden. Korrekt gjord täcks den av ett lager crema (skum). Serveras för det mesta i espressokopp, och ibland i espressoglas. Benämns ofta enkel espresso.
  • Latte macchiato − En mildare Latte gjord på enkel espresso bestående av 3 cl espressokaffe och 2 dl mjölk.
  • Lungo − Mer och svagare espressokaffe. Ta lite mindre kaffe i filtret så rinner det fortare, och du får mer kaffe i koppen (ca 4-6 cl).
  • Ponce livornese − En varm variant av coretto. En del varm rom, en del espresso, två teskedar socker och citron.
  • Ristretto eller corto − Mindre och därmed starkare espressokaffe. Ta mer kaffe i filterhållaren så rinner det långsammare, och du får mindre kaffe i koppen (2 cl).
  • Shakerato − En espresso skakad med två teskedar socker och 4-6 isbitar i handshaker. Serveras i glas utan isbitar.

Cafétermer

  • Coffee shop – från amerikanska kaffekulturen, ställe där du kan köpa kaffe att ta med, eller dricka din latte tillsammans med typiska tillbehör som muffins, smörgåsar etc.
  • Kaffebar – den typiska kaffebaren har sitt ursprung i Italien och bygger på att man går dit och tar en snabb espresso eller latte på stående fot.
  • Espressokopp – liten porslinskopp anpassad till espresson, volym cirka 7-9 cl. Används också till macchiato och coretto.
  • Cappuccinokopp – rymmer ca 15 cl, används till cappuccino och dubbel espresso.
  • Latteglas – rymmer ca 25-30 cl.