GÖR KAFFE MED MOKABRYGGARE

En mokabryggare är perfekt om man vill göra gott espressoliknande kaffe hemma, utan att för den sakens skull lägga ner en massa pengar på en "riktig" maskin.

Kaffet

Färskmalet kaffe är alltid att föredra, men färdigmalet fungerar också bra. Ett nyöppnat kaffepaket håller sig färskt i max 14 dagar. Små burkar eller paket kan därför vara mer lönsamt att köpa än stora, då har man färskt kaffe hela tiden.

Malningen

Behöver inte vara lika fin som espresso, men finare än bryggkaffe.

Bryggningen

Kaffet ska inte packas i bryggaren utan endast fördelas jämnt. Många experter rekommenderar lite lägre temperatur under bryggningen. Crema behöver du inte fundera på, i princip går den inte att få fram med så lågt tryck (cirka 1,5-2 bar). Ett tips är att lägga en knivsudd socker tillsammans med kaffet - det ger ett utsökt gott mokakaffe!

Serveringen

När bryggningen är klar bör du röra om i kaffet för att jämna ut smaken. Oftast dricker man några centiliter mer av mokakaffet, men servera gärna i espressokopp eller glas.

Skötsel

Rengör din bryggare noggrant efter varje användning, men se upp för den stora aromförstöraren diskmedel. Använd endast hett vatten. Låt delarna torka var för sig. Byt packning när den börjar torka ut.

Så här brygger du mokakaffe

  1. Fyll nederdelen av bryggaren med vatten. Täck inte ventilen. Sätt silen i och fyll den med kaffe utan att pressa ned det.
  2. Brygg kaffet på medelvärme.
  3. Rör om det färdiga kaffet med en sked.

Diska bryggaren noggrant efter användnng och torka delarna väl.

Om du inte använder bryggaren dagligen, bör den förvaras omonterad