FINASTE OSTEN TILL PRÄSTEN

Den första prästosten gjordes i Småland på 1700-talet. Bönderna använde osten som betalningsmedel när de skulle betala skatt. Skatten skulle utgöra en tiondel av årsproduktion. Den finaste osten gavs till prästen.

Den var lite fetare än andra ostar och det berodde på att man hällde en extra skvätt grädde i ystmjölken för att göra prästen vänligt sinnad. Den äldre benämningen prästost är ersatt med namnet Präst efter att osten registrerades som varumärke 2001.

Präst är utmärkt att hyvla och lägga på smörgåsen och passar även på ostbrickan och i matlagningen. När osten är väl lagrad får den sötaktiga smaktoner och konsistensen kan vara lite knastrig. Det beror på kristalliserat protein som sitter i lufthålen.

Arla Präst 31 %

Präst är en grynpipig hårdost med saftig och smidig konsistens. Osten lagras i minst fyra månader och smaken är lite syrlig och har en karaktäristisk sälta.

Arla Präst 17 %

Alla som önskar ett smakrikt smörgåspålägg med lägre fetthalt kan välja Präst 17 %. Den är försedd med det gröna nyckelhålet som är Livsmedelsverkets symbol för hälsosam mat.

Det är som bekant de sunda vardagsvanorna som betyder något när man vill hålla vikten. Ett smart sätt att minska på kalorierna är att välja en frukostost med lägre fetthalt.