Möt ostmästaren

Ola Lindblad Kalmar mejeri

– Jag har säkert 20 kilo ost hemma jämt, för jag äter ost 365 dagar om året och tröttnar aldrig.

Ola är utbildad mejeriingenjör och på Kalmar Mejeri har han varit delaktig i osttillverkningen i 25 år.

– I Småland har vi en lång tradition av osttillverkning. Många här på mejeriet har jobbat i generationer med ost. Här säger jag att jag ”bara” jobbat med ost i 30 år.

Som ostmästare är Ola ansvarig för recepten av mejeriets ostklassiker: Grevé, Svecia, Herrgård och Präst. All ost görs på mjölk från arlagårdar i Småland och på Öland. Och engagemanget är stort bland de lokala bönderna för att få fram den bästa mjölken. Ett engagemang som resulterat i en rad internationella priser under åren.

– Eftersom ostar är en levande produkt måste jag hela tiden hålla koll på att smaken alltid är densamma. Därför förändrar jag recepten utifrån säsong och andra variationer i mjölken och bakteriekulturerna. Det är det som gör mitt jobb så roligt och varierande, jag ställs hela tiden inför nya utmaningar.

Så, vilken är favoriten?
– Min favorit är den lagrade svecian. Härlig, komplex ostsmak och en konsistens med fina kristaller som knastrar fint i munnen! Dessutom passar svecian utmärkt att riva till matlagning.