Blogg

Björnbärs- och vitostgaletter Blogg

Många – inte minst jag själv – glömmer lätt bort hur fantastiskt bra sött och salt funkar ihop. Allt från en skiva knaperstekt bacon på de sirapsdränkta frukostpannkakorna till den där lilla extra nypan salt på dina chocolate chip cookies. De här rustika galetterna där björnbär och salt vitost möts i skön förening  är bara ett exempel bland många på att sött och salt är  som gjorda för varandra.

De här läckra små pajerna kallas galetter och är ett slags öppna rustika pajer som bakas utan form. Jag tycker att de är jättesnygga, och att de är lättlagade är bara en extra bonus. Här behövs inga perfekta pajskal! Du kavlar bara ut en liten bit deg, lägger fyllningen i mitten och viker upp kanterna!

Det fina med de här portionsstora galetterna är att de kan användas till vad som helst: på söndagens brunchbord, med en klick yoghurt eller som varm dessert direkt från ugnen med en stor kula vaniljglass. Det går också utmärkt att laga dem i förväg, frysa in och ta fram och värma på dem när du får gäster. Björnbärssäsongen är kort, men det går precis lika bra med frysta bär. Se bara till att tina dem och låta saften rinna av innan du lägger dem i pajskalet. Och självklart får du inte glömma vitosten. Björnbärspaj är alltid jättegott, men den här pajen är snäppet vassare än de vanliga tack vare det underbara mötet mellan bärens sötma och den krämiga ostens sälta.

Björnbärs- och vitostgaletter

Björnbärs- och vitostgaletter

Tillagningstid: 50 min Portioner: 6 Nivå: Medel

Ingredienser

Pajdeg: 120 g havremjöl eller annat fullkornsmjöl 60 g vetemjöl 100 g kallt smör i tärningar 2 msk socker en rejäl nypa salt ¼ tsk malen vanilj 2 msk kallt vatten

Fyllning: 100 g Apetina classic, krämig i bit 250 g björnbär skal av ½ ekologisk citron + 1 msk saft 1 msk socker ¼ tsk malen vanilj 100 g mjuka dadlar, urkärnade 2 msk kokande vatten en rejäl nypa salt

Gör så här:

Börja med pajbottnen. Blanda mjöl, salt, vanilj, socker och smör i en skål. Använd fingrarna och smula ner smöret i mjölet. Tillsätt vattnet och knåda degen så lite som möjligt tills den blir smidig. Ställ in i kylskåpet.

Gör i ordning fyllningen. Mosa först dadlarna med en gaffel. Tillsätt 2 msk kokande vatten och en rejäl nypa salt och mosa till en krämig konsistens med en del större bitar i. Lägg björnbären i en annanskål tillsammans med citronskal, citronsaft, vanilj och socker.

Dela degen i 6 delar och lägg dem på en lätt mjölad eller bakplåtspappersklädd plåt. Pressa ut varje degklump till en platt rundel med handflatan. Fördela dadelkrämen jämnt mellan bottnarna ochbred ut den mitt på var och en av dem. Det ska finnas en degkant på cirka 1,5–2 cm runtom. Fördela sedan bären ovanpå dadelkrämen och toppa med smulad ost. Vik försiktigt upp kanterna runt fyllningen. Grädda vid 180 °C i 25 min. tills pajskalet är gyllene.

Twist:

Du kan använda alla sorters frukt och bär som är i säsong. Pajen blir jättebra med bär, men höst och vinter smakar den fantastiskt med päron, äpplen och tranbär också.

Serveringstips:

Servera pajen varm eller ljummen med en stor kula vaniljglass.

Björnbärs- och vitostgaletter

0 Kommentarer