Blogg

Bästa tipsen för picknickar och middagar i det fria Blogg

Här i Storbritannien är augusti ofta den bästa månaden för utomhusaktiviteter eftersom vädret brukar vara mer pålitligt så här års. Mark och vatten har hunnit värmas upp ordentligt och luften känns mättad av solsken. Augusti är också den tid då det gäller att passa på att njuta av de sista sommardagarna. Och då finns väl inget bättre sätt än att äta en god måltid ute i det fria.

Frågar du mig är augusti perfekt för picknickutflykter och middagar på uteplatsen. I juni är det mycket pollen i luften och ofta ganska kyligt. Även om det är varmt i solen är marken kall. I juli pendlar vädret ofta mellan kvävande hetta och strilande regn. I Storbritannien är den 15 juli Saint Swithin’s Day, och det finns ett gammalt talesätt som säger att om det regnar den dagen så kommer det att regna i 40 dagar. Det är kanske en överdrift, men faktum är att om det regnar i mitten av juli så fortsätter det gärna månaden ut.

Så nu är det dags att packa picknickkorgen och ge sig ut i naturen. Läs de här tipsen så är du startklar för en härlig måltid i det fria.

Bra picknickmat

Jag tycker att den bästa picknickmaten är sådant som är lite robust och lätt att äta med fingrarna. Små pajer och frittata funkar bra, precis som mustiga lins- och spannmålsbaserade sallader. Smakrika salladsblad, kvalitetstomater och en fräsch dressing till gör att det känns fräscht och spännande.

Ett tips när du grillar är att försöka hitta lite variation till de vanliga kycklingdelarna, korvarna och burgarna. Trä olika sorters kött på spett och marinera i förväg för intressantare smaker. Överraska gästerna med stora långtidsgrillade köttstycken – de senaste åren har vi lyckats jättebra med både lammstek och stora bitar nöt.

Välj säsongens bär och frukter till desserten: fruktpaj, pavlova eller hemgjord glass är både omtyckta och imponerande efterrätter, särskilt om de serveras med grädde och färska bär. På kvällen samlas vi gärna runt grillen och rostar marshmallows till den klassiska campingefterrätten s’mores – grillade marshmallows och choklad mellan två grahamskex.

food3

Paj

Sallad

Picknicktips

Det finns inget värre än läckande plastburkar. Investera i tättslutande kvalitetsburkar där locket fästs med clips. De bästa läcker aldrig, inte ens om du fyller dem med oljig dressing och ställer dem upp och ner. Packa sallader i botten tillsammans med de tunga sakerna och ha dressingen i en separat behållare så att du slipper våta trista salladsblad.

Kylklampar och flaskkylare för att hålla alltihop kallt kan man aldrig få för många av. Jag har alltid minst en av varje i frysen. Ett billigt sätt att fixa en kylklamp är annars att fylla en tom vattenflaska med kranvatten och lägga den i frysen Då är det bara att kasta den när den har gjort sitt jobb, så får du mindre att bära hem igen.

Traditionella picknickkorgar i rotting är fina att titta på, men de är tunga, klumpiga och opraktiska att bära. Jag gillar väskor med fack i så att allt kan stå upprätt och ordnat. Och jag tar alltid med en vass kniv inlindad i en kökshandduk och flera tomma plastpåsar till skräp och smutsiga tallrikar. Numera finns det jättesnygga okrossbara picknickserviser som tål maskindisk. Jag tycker det är värt att satsa på en snygg servis. Man måste inte äta på billiga plasttallrikar bara för att man sitter ute.

För oss har både citronellaljus och getingfällor funkat bra för att få bukt med objudna picknickgäster. En getingfälla är lätt att göra själv. Häll en skvätt öl i en tom syltburk, tillsätt några droppar diskmedel, täck locket med plastfolie och lämna 1 cm öppet så att getingarna kan krypa in. Det är förvånansvärt effektivt. Men var försiktig när du ska hälla ut de döda getingarna, för de kan stickas även om de är döda. Vi har också märkt att det är lättare att hålla getingarna borta om man täcker över maten så mycket som möjligt. Det finns snygga silikonlock att köpa som passar perfekt att täcka över skålarna med när man äter i det fria.

Picknick

Picknick

Picknick

Grillycka!

Om du grillar gäller det att komma ihåg livsmedelssäkerhetens grunder: håll isär rått och tillagat kött, se till att allt blir tillräckligt genomstekt, i synnerhet kyckling, och ha lite handsprit med dig om du inte har någon kran i närheten. Om du grillar åt många kan det vara enklare att först laga allting i ugnen och sedan avsluta tillagningen på grillen. Testa också att använda grillen som en vanlig spis och laga mat i en form eller gryta i gjutjärn. Om du har gasolgrill tar du bort själva grillgallret och ställer grytan på stängerna direkt ovanför brännarna.

Passa på att njuta av både sensommaren och maten nu när det fortfarande är skönt att sitta ute!

Barbecue

Grillspett

Pimientos

0 Kommentarer