Blogg

Fem sätt att använda vitost Blogg

För många är feta och vitost i första hand synonymt med somriga sallader och det grekiska köket. Men vitost kan användas till mycket annat. Byt till exempel ut osten i dina favoriträtter mot vitost eller använd den till att ge söta desserter en spännande sälta. Det är bara fantasin som sätter gränserna – för vitost kan användas i praktiskt taget vad som helst.

Dippsåser

Visste du att vitost är perfekt som bas i en krämig och smakrik dipp? Om du tycker att vitost är lite för tungt och kaloririkt i en dipp kan du välja någon av de många lättvarianterna. Dippen blir inte bara mindre fet, utan lättprodukter har också en väldigt krämig konsistens som gör att de passar perfekt i en ostdipp. Ta en stor bit ost och mosa den med en gaffel. Tillsätt en klick crème fraiche, yoghurt eller liknande. Smaksätt sedan dippen med något du gillar. Själv tar jag gärna färska örter, citronskal, färsk chili och vitlök. Krydda efter smak och tillsätt eventuellt en nypa salt, lite honung, en skvätt citronsaft eller liknande. Servera dippen med färska grönsaker, till nachochips, som grilltillbehör eller precis som du vill.

Krämigare soppa, sås eller bechamel

Eftersom feta eller vitost är krämigt och har en ganska hög fetthalt passar det perfekt i rätter som man vill ge en krämigare konsistens. Tillsätt en bit vitost i stället för grädde i soppor och såser. Det förhöjer dessutom smaken, eftersom vitost i sig är smakrikare än grädde. Om du vill kan du mixa osten i såsen eller soppan med mixerstav så att du får en härlig jämn konsistens. Ett annat tips jag verkligen rekommenderar är att testa vitost i bechamelsåsen. Lasagnen blir gudomlig med en ostspetsad bechamelsås och såsen blir härligt tjock och otroligt smakrik. Byt bara ut den cream cheese eller rivna ost du normalt använder mot samma mängd (eller lite mer) vitost.

I stället för andra ostsorter

Som jag skrev i början av inlägget går det alldeles utmärkt att byta ut de flesta matlagningsostar mot vitost. Det här är några av de rätter där jag helst använder vitost i stället:
  • I pajer – och inte bara i matpajer, utan i efterrätter också. Kolla till exempel receptet på mina björnbärs- och vitostgaletter här.
  • På pizza och i lasagne och tortillas.
  • På nachos (i stället för cheddar). Glöm inte att servera dem med en hemlagad rustik tomatsalsa och några skivor avokado – supersmarrigt!
  • På varma smörgåsar och bruschetta.

Ugnsgrillad

Feta och vitost är fasta ostar som håller formen när de tillagas. Det gör att de passar perfekt att grilla, både på grillen och i ugnen. Grilla osten som den är med en skvätt olivolja och servera den på en tapastallrik eller som del av en vegetarisk rätt.

Dressa osten med honung och nötter och servera på ostbrickan eller som en god brunchrätt. Rostat bröd passar perfekt till den varma, lätt karamelliserade osten.

Om du vill ha en mer mättande sommarrätt kan du grilla vitosten med grönsaker, till exempel aubergine, tomater eller majs. Ett bra sätt är att skära några olika grönsaker i mindre bitar som du vänder i olivolja och kryddor och lägger i en ugnsfast form. Toppa med stora bitar vitost och grilla tills osten är gyllenbrun och grönsakerna mjuka.

Vitost i desserter

Sist men inte minst har vi desserterna. Vitost är nämligen fantastiskt gott i söta rätter också. Du kan tillsätta smulad ost i dina favoritbärmuffins eller scones för att ge dem en spännande sälta. Just till bär är vitost jättegott.

De flesta använder bara cream cheese i cheesecakes och efterrätter, men faktum är att vitost också är en riktig hit. Byt ut hälften av cream cheesen mot vitost, så får du en underbar cheesecake som skiljer sig från mängden.

Ett annat jättegott och annorlunda sätt att använda vitost är att sno ihop en söt dippsås att servera som originell och somrig efterrätt. Gör en dipp med hälften vitost och hälften crème fraiche. Tillsätt lite vanilj, citronskal och smält vit choklad. Blanda väl och servera med färsk frukt, bär och fullkornskex – en underbart lättlagad sommardessert.

Och sist men inte minst: nästa gång du blandar cream cheese-glasyr till zucchinibrödet eller morotsmuffisens ska du prova att byta ut halva mängden cream cheese mot vitost. Det ger glasyren en sälta som passar perfekt till kryddiga bakverk.

0 Kommentarer