Blogg

Ät mer grönsaker! Blogg

…är något som de flesta av oss har fått höra så länge vi kan minnas. Uttrycket kan kännas både uttjatat, präktigt och så tråkigt att klockorna stannar. Kanske är det inte så konstigt att många gör uppror och äter helt tvärtom när de blir gamla nog att få bestämma själva över vad som ska ligga på tallriken.

Men sanningen är att frukt och grönsaker gör dig både mättare, gladare och friskare – och kan dessutom vara riktigt gott!

En annan orsak till att vi inte äter tillräckligt mycket grönsaker kan vara att vi lätt glömmer bort hur enkelt det kan vara att få in mer grönt i vardagsmaten. Därför har vi samlat några smarta knep som gör din vardag lite grönare!

  1. Låt grönsakerna få hedersplatsen Rikta strålkastarljuset på grönsaken! Glöm tallriksmodellen för en stund. Marinera och grilla ett spett med enbart grönsaker eller gör ett långkok på nyskördade betor i rödvin.
    Grönsaksomelett
    Zucchinibröd
  2. Flytta upp grönsakerna De flesta vill och försöker nog att äta grönsaker, men jag hör ofta vänner beklaga sig över att de köper grönsaker som sedan blir liggandes i kylen tills de blivit dåliga. Ett enkelt trick är att låta grönsakerna få en plats längre upp i kylen.
  3. Grönsakifiera dina favoriter Ett enkelt trick är att smyga in grönsaker i rätter som du redan tycker om. Här är några förslag: Testa att mixa ner en näve spenat i pannkakssmeten eller att mosa ner blomkål eller palsternacka i potatismoset. När du gör tomatsås till pasta eller pizza kan du enkelt mixa ner lite pumpa eller hacka ner lite selleri.
  4. Baka grönt Att blanda ner grönsaker eller frukt i bröd eller mjuka kakor kan kännas som en ovanlig idé för många, men grönsaker som morötter, zucchini, äpple och gul- eller rödbetor kan göra brödet eller kakan både saftigare och godare och hålla dig mättare och gladare längre.
    Cupcakes
    Greenie
    Sallad
  5. Juice it up! Att göra juice eller smoothies tycker vi är det absolut godaste sättet att få i sig grönsaker och frukt. Har du redan en råsaftcentrifug eller en bra mixer är det bara din egen fantasi som sätter gränserna för vad som kan blandas. (Ett tips är dock att inte blanda röda och gröna frukter eller grönsaker för då blir färgen inte så tilltalande.) Några exempel är grönkål, spenat, morot, äpplen, gurka, mynta, ingefära, jordgubbar, kiwi, päron – you name it!
  6. Hungern är den bästa kryddan Ett av våra bästa trick är även att servera grönsaker före maten, när hungern är som störst. Gärna en god dippsås med lite grönsaksstavar. Ett annat tips är att smyga in några konkurrenter till de gamla trotjänarna morot och gurka. Varför inte prova sockerärtor, blomkål eller fänkål nästa gång?
  7. Lyxa till det! Gör grönsakerna extra spännande genom att ringla över lite god olivolja eller smält smör eller att strö över lite Apetina innan du serverar.
    Smoothie
    Prova nya grönsaker
  8. Skaffa en prenumeration Glömmer du att handla grönsaker eller har du bara svårt att välja? Numera finns det flera tjänster som levererar färska grönsakslådor med blandade grönsaker ända fram till dörren, så nu duger inga ursäkter längre!
  9. Skippa tråksalladen Om en sallad för dig innebär isbergssallad, skivad gurka och tomatklyftor förstår jag att tanken på sallad inte lockar. Testa något nytt i salladen, t.ex. spenat, svartkål, granatäpplekärnor, ärtskott eller edamamebönor, och toppa gärna med en god vinägrett eller dressing.
  10. Odla själv! Du behöver varken ha en särskilt stor trädgård eller särskilt gröna fingrar för att odla själv. Plantera lite kryddor i balkonglådan eller så lite ärter i en pallkrage. Mer närproducerat kan det inte bli!
Odla dina grönsaker
Groddar

0 Kommentarer