Blogg

Säsongens fem bästa budgetvänliga grönsaker Blogg

En av de bästa sakerna med årstidsväxlingarna är att även tillgången på livsmedel förändras. Med varje ny årstid följer ett färgglatt och näringsrikt utbud av frukt och grönsaker. Det fina med att äta efter tillgången för säsongen är att det finns massor av budgetvänliga frukter och grönsaker att få tag i. Därför blir det faktiskt både billigt och enkelt att leva hälsosamt även med en begränsad budget. Jag har några favoriter bland de budgetvänliga grönsaker som finns att tillgå under sommaren där jag bor, och mängder av tips på hur de kan användas.

Fänkål

Den här vackra och rustika grönsaken är en av mina absoluta favoriter. Förutom att du kan äta hela varan från roten till toppen har den en fullständigt utsökt, lakritsliknande smak. Du kan använda en mandolin och skiva den tunt till somriga sallader – gärna med äpplen och päron, som kompletterar fänkålssmaken perfekt. Du kan också lägga halverade fänkålshuvuden på grillen, marinera dem i olja, kryddor och honung och servera dem som sidorätt. Mitt absoluta favoritsätt att tillaga dem är att karamellisera tunna skivor i en het panna med lite lönnsirap, smör, salt och fänkålsfrön.

Sommarmorötter med topping

Morötter är en basråvara i vårt kök under hela året, men när de där söta, krispiga sommarmorötterna mognar börjar jag knapra morötter dagen lång. Jag älskar att stjälkarna kan användas som en örtkrydda och användas till exempelvis pesto. Vi brukar rosta de färska morötterna långsamt i ugnen eller på grillen och avnjuta dem som en huvudrätt med lite linser, getost och en stor klick pesto ovanpå.

Det bästa sättet att förvara dem är att skära av toppen så fort du kommer hem och lägga dem i en påse eller annan behållare i kylen.

Blomkål

Blomkål är en av de mest mångsidiga grönsakerna jag vet. Riv den och använd den som ”råris” i stället för vanligt ris. Du kan också använda ”råriset” till att skapa färgglada couscous-sallader med säsongens frukter och grönsaker eller tillsätta den i bakverk, till exempel bullar, vilket gör degen riktigt saftig och god. Du kan till och med göra knaprig pizzadeg eller små smördegspajer av den – möjligheterna är oändliga.

Zucchini

Det här har blivit min nya spaghettisort. Jag skär helt enkelt zucchinin till spaghetti med hjälp av en julienne-skalare eller en spiralskivare. Jag brukar också riva zucchini och göra små smördegspajer, genom att blanda 2 ägg, 2–3 msk mjöl, salt och peppar med 2 gratinerade zucchinis. Blanda ordentligt och forma till små pajer som du friterar tills de är gyllenbruna. Riven zucchini är också enkel att använda i söta eller smaksatta limpor eller muffins. Under sommaren grillar jag ofta skivor av zucchini som jag sedan har skurit på längden. När de är färdiggrillade rullar jag ihop dem med hummus eller tzatziki i och serverar dem som sidorätt.

Rabarber

En underbar grönsak som kan användas till goda kompotter, marmelader eller sylt. Den smakar också ljuvligt i alla typer av bakverk, från pajer till muffins. Du kan också lägga rabarberstjälkarna på grillen och grilla dem tills de blivit mjuka. Ringla lite honung över och servera med glass. Rabarber kan också användas i grytor eller som fyllning i en hel kyckling som grillas i ugnen. En av mina återkommande rabarberfavoriter är tunt skivad rabarber marinerad i äppelvinäger och honung, som sedan kan tillsättas i alla typer av sallader eller användas som smaksättare.

Mer inspiration till matlagning med de här säsongsbaserade råvarorna finns på min blogg, A Tasty Love Story

0 Kommentarer