Blogg

Julstock Blogg

julstock_julkaka_1_620x350

Julstock är ett traditionell, fransk juldelikatess, men det betyder inte att vi måste hålla oss till det klassiska receptet. Glöm den traditionella, mörka chokladglasyren och satsa på vit choklad i stället. Lägg till lite granatäppelkärnor – de är vackra mot det vita och smakar fantastiskt!

För mig är en vit jul det enda som duger. Eftersom jag inte är bunden av traditionen kring julstock såg jag genast en julstock med vit glasyr framför mig. Chokladkakan rullas ihop med en blandning av cream cheese, vispad grädde och vit choklad som fördelas ovanpå din favoritsylt. För egen del föredrar jag körsbär, men hallon, plommon eller aprikoser skulle också passa bra.

Färskosten – även den naturella – har lite naturlig sälta, vilket gör att både fyllningen och glasyren smakar extra bra till kakan och sylten. Granatäppelkärnor är en annan favorit för mig, de passar både till söta och smakrika rätter. Jag brukar dela granatäpplet på mitten och banka ut kärnorna med en tung slev i en skål. Det tar någon minut innan fröna börjar ramla ut, men tro mig, de kommer! Till det här receptet lät jag fröna rinna av (och drack upp juicen!) så att de inte skulle färga av sig på glasyren. Och se hur fint de små juvelerna glänser!

Att baka själva rullen är ganska enkelt, och du kan göra den två dagar i förväg. Smaken blir bara ännu mer balanserad när kakan får sätta sig, så vänta med att göra glasyren till serveringsdagen. Det går också att frysa in stocken (utan glasyren), så att du slipper en massa bestyr i sista sekunden. Grädda rullen, fyll den, rulla den, lägg in den i frysen och bocka av efterrätten på din checklista inför julen.

Tips!

Hemligheten med både fyllningen och glasyren är färskosten. Den milda sältan rundar av de söta smakerna i julstocken. Låt frostingen droppa ned från sidorna för en dekorativ och naturlig look.

Ingredienser

6 ägg 2 dl socker 1 dl mjöl 1 dl majsstärkelse 3 msk kakao 1 tsk bakpulver

Fyllning 2 dl sylt på surkörsbär 2 dl vispgrädde 100 g Apetina® Naturell cream cheese 100 g vit choklad

Glasyr 200 g Apetina® Naturell cream cheese 2 dl florsocker 1 dl granatäppelkärnor 25 g vit choklad

Gör så här

Värm ugnen till 225 °C. Klä en plåt med bakplåtspapper.

Vispa äggen och sockret tills du får en tjock och krämig konsistens. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggblandningen. Vänd smeten försiktigt och häll över den på bakplåtspappret. Sprid ut den jämnt. Grädda i 7 minuter. Lägg ett bakplåtspapper på köksbänken och strö ut lite strösocker. När du har tagit ut kakan från ugnen tippar du upp den på bakplåtspappret, skalar bort pappret och låter kakan svalna.

Under tiden vispar du grädden tills den håller formen och vänder ned färskosten. Bryt den vita chokladen i bitar och smält den försiktigt i mikrovågsugn eller över vattenbad. Rör ner den smälta chokladen i färskostblandningen.  Sprid ut sylten på kakan, men lämna 5 cm längs en av långsidorna utan sylt. Sprid ut färskosten på samma sätt. Ta hjälp av bakplåtspappret och rulla ihop kakan till en stock med bakplåtspappret runt, och svep sedan in rullen i några ark tidningspapper (eller ännu mer bakplåtspapper).

Lägg in den i kylen så att den får sätta sig.

Vispa ihop cream cheese och florsocker till glasyren. Packa upp stocken ur pappret och skär bort båda ändarna. Bred ut glasyren ovanpå och strö över hyvlad vit choklad och granatäppelkärnor som dekoration. Hugg in och låt dig fyllas av julstämningen!

julstock_julkaka_620x350

0 Kommentarer