Blogg

Toppingar till höstsoppan Blogg

broccolisoppa_620x300

Har du provat att strö olika typer av topping på dina soppor? Om inte så har du verkligen missat något. Med rätt topping kan även den enklaste soppa bli en riktig aptitretare. Och det bästa är att de går så snabbt att tillaga!

Kontrasterna är hemligheten

Toppingar skapar en kontrast till soppan i både smak och konsistens. Till exempel passar hackade färska örter eller några droppar citronsaft perfekt till en krämig soppa. Ett annat exempel är buljongbaserade soppor, som smakar ljuvligt med knapriga toppingar som tortilla-chips eller krutonger. Du kan också använda krämiga ostar som topping, till exempel feta, som jag har använt här i min variant på rödbetssoppa.

Chili-toppingar

tomatsoppa_620x400

Chili con carne och andra tomatbaserade soppor spelar i en egen liga när det gäller toppingar. Toppingar gör en vanlig chili roligare att äta och tillför dessutom mer smak. Några av mina egna favorittoppingar är tortilla-chips, pico de gallo (hemlagad tomatsalsa), finhackad salladslök, avokado i skivor eller tärningar, hackade rädisor, riven ost, finhackade färska jalapeños och koriander, gräddfil eller crème fraiche, Tabasco och/eller limejuice. Alla smakar fantastiskt!

Toppingar till pumpasoppor

pumpasoppa_620x400

Med någon av dessa toppingar blir den här soppan en säker vinnare! Jag har hittat på ett urval av olika toppingar, så att var och en kan komplettera soppan med sina egna favoriter. Mina toppingar passar till alla krämiga soppor med mild, sötaktig smak.

Varför inte prova med frukt? Fräs skivor av päron eller nektarin i smör och du får ett fruktigt komplement till en kalebassoppa. Frön och nötter (pumpafrön eller pinjenötter) tillför också en fin krispighet till soppan. Rosta dem i en torr stekpanna före servering.

Krispigt bacon är en klassisk topping till krämiga soppor. Som variation kan du prova chorizo eller lufttorkad skinka. Båda tillför sälta till den söta soppan. Vill du ha en mer mättande topping kan du servera soppan med krämig, naturell grekisk yoghurt med lite spiskummun som en extra twist.

Toppingar till buljongbaserade soppor

loksoppa_620x400

Det finns ett oändligt antal sätt att variera klara, buljongbaserade soppor, som grönsakssoppa eller linssoppa. Den här typen av soppor kanske inte alltid ser särskilt mättande ut på grund av den klara buljongen, men med lite näringsrika grönsaker och lite fisk eller kött blir de en riktigt god och matig måltid.

Soppor lagade på hemlagad fond smakar bäst, men det är inte alltid du hinner koka en riktig fond just när du är som mest sugen på soppa. Som tur är finns fantastiska alternativ till fond, till exempel buljong. Jag har alltid grönsaks- och kycklingbuljong hemma i tärnings- eller pulverform, så att jag snabbt kan ändra mina middagsplaner och göra exempelvis en asiatisk nudelsoppa (en av mina absoluta favoriter). På så sätt kan jag alltid göra en snabb och smakrik soppa med risnudlar och grönsaker, även om jag har använt all hemlagad fond som jag brukar ha i frysen.

Mitt tips för en snabb kycklingfond är att lägga några kycklingfiléer och en tärning kycklingbuljong i kokande vatten. Tillsätt sedan en gul lök och morot och låt det hela sjuda i cirka 20–25 minuter, eller tills kycklingen är genomkokt. Riv kycklingen i bitar och vips så har du både kycklingkött och buljong till soppan!

0 Kommentarer